Política

ERC no descarta presentar esmenes pel delicte de desordres públics

Vilalta admet que hi ha poc marge però no renuncia a “millorar” el text

Nega que la reforma pugui facilitar l’extradició de Puigdemont o cap dels exiliats, “ans al contrari”

ERC “explorarà el marge de millora” que pugui tenir la formulació del delicte de desordres públics agreujats que està inclosa en la proposició de llei presentada divendres passat pel PSOE i Unides Podem al Congrés dels Diputats, i no descarta presentar esmenes sobre aquest punt en el tràmit parlamentari. Així hi ha obert la porta aquesta tarda en una roda de premsa al Parlament la portaveu del partit, Marta Vilalta, que ha admès que “segurament hi haurà poc marge” a introduir canvis perquè el text actual ja és fruit “d’un primer acord i uns equilibris”, però no renuncia a “aconseguir els suports” que permetin millorar el text “en el seu conjunt”.

Tot i que ha evitat respondre específicament les veus del govern espanyol que consideren ara més fàcil extradir l’expresident Carles Puigdemont i la resta d’exiliats, Vilalta hi ha volgut sortir al pas per “negar la major”, i sobretot rebutjar que la reforma pugui ser feta amb aquest objectiu, “ans al contrari”, ja que està pensada segons ella per “guanyar més drets i llibertats” i fer passos cap a l’amnistia. “”Que ningú a l’Estat es pensi que té més eines per extradir ningú, perquè no serà així”, ha advertit.

En tot cas, en al·lusió a les crítiques de la CUP i d’altres partits i entitats, Vilalta ha convidat els que opinen que la proposta suposa una passa enrere a “poder-ne parlar tranquil·lament”, perquè insisteix que “no és així”. “Especialment és un gran pas en l’eliminació de la sedició, no ho podem banalitzar”, ha subratllat, per bé que també creu que “s’hauria de celebrar” pel que fa a la reformulació del delicte de desordres públics, ja que “es garanteix que ningú estarà en una situació pitjor”. De fet, segons ella la millora ve del fet que ara es rebaixen les penes màximes i a més “es concreten més” els criteris en què concorre el delicte. Això, apunta, fa “més difícil” la seva aplicació per part d’uns tribunals que ara tenen menys marge d’interpretació, i per tant “limita la seva capacitat repressiva”. “Els hi estem fent més difícil que utilitzin el codi penal per perseguir la dissidència”, ha resumit, tot i admetre que l’aplicació de la reforma dependrà en darrer terme de la interpretació que en faci la justícia espanyola i això fa que no es pugui tenir “cap certesa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona