Política

El govern s’imposa discreció per negociar la malversació

La Generalitat puntualitza que reformar el delicte no vol dir deixar de perseguir la corrupció

La Moncloa refreda les expectatives

El president compareixerà al Parlament per explicar l’eliminació de la sedició

Després d’haver esbombat a tort i a dret que reformar el delicte de malversació era el nou objectiu desjudicialitzador del govern, la part catalana s’imposa ara discreció, com la que hi va haver mentre es negociava l’acord per eliminar la sedició del Codi Penal, que es va anunciar per relativa sorpresa. La part espanyola intentava ahir rebaixar les expectatives catalanes. La portaveu espanyola, Isabel Rodríguez, va circumscriure la qüestió a una mera negociació d’esmenes, mentre que la portaveu catalana, Patrícia Plaja, ho elevava a rang de taula de diàleg: “Les coses passen perquè qui vol que passin treballa, s’esforça, s’arremanga, es desgasta, dialoga i negocia amb l’altra part i s’acaba arribant a acords.”

La portaveu no va voler parlar sobre els termes en què la Generalitat vol modificar el tipus penal, però sí que va voler deixar clar que, per a l’executiu de Pere Aragonès, reformar la malversació “no té res a veure en cap cas amb el fet de no perseguir la corrupció o aquelles persones que en benefici propi volen posar la mà a la caixa.” El retorçament de la interpretació de la malversació va servir per condemnar els presos polítics parcialment indultats per l’1-O.

Encara no hi ha data ni per a la pròxima reunió de la taula de negociació, més enllà que el compromís sigui que s’ha de celebrar abans que acabi l’any, ni concreció sobre on se celebrarà, si a Barcelona o a Madrid, o si hi participaran Pedro Sánchez i Pere Aragonès. Tampoc no se sap quan, però el president de la Generalitat compareixerà al Parlament, tal com li reclamava ahir al matí Junts per Catalunya, per donar explicacions sobre els detalls de la negociació per suprimir la sedició. El partit de Carles Puigdemont considera que els canvis pactats amb l’executiu del PSOE i Unides Podem faciliten l’extradició del president exiliat i ja ha anunciat que hi presentarà esmenes en el tràmit parlamentari. En concret, Junts pretén que la derogació es faci seguint el model de la derogació de la insubmissió. “Se’n van preveure els efectes. Les causes obertes van quedar arxivades i els antecedents penals van quedar esborrats”, va defensar el portaveu del partit, Josep Rius, a TVE.

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, defensa que l’acord sobre la sedició “facilita la cooperació judicial” i s’emmarca en “un procés de recerca de solucions a un problema català que ens va deixar el PP”. En una intervenció al Senat, el ministre va equiparar l’oposició a la reforma per part de Puigdemont amb les queixes dels populars i va vantar-se d’haver aconseguit “la fi del procés i la normalització de Catalunya”.

Bolaños assegurava dilluns que, si bé la porta és oberta a negociar la malversació, no tenen sobre la taula cap proposta d’ERC. El portaveu republicà al Congrés, Gabriel Rufián, va revelar ahir que les converses existeixen, que ERC ja està “parlant” amb el govern espanyol per “acotar i definir” la malversació a través d’esmenes. Segons Rufián, l’objectiu és “posar molt més difícil que s’interpreti de manera capciosa, interessada o ideològica per part dels jutges”. El candidat a l’alcaldia de Santa Coloma de Gramenet va posar el mateix exemple que Plaja: “No té sentit que si no hi ha un enriquiment personal ni estructura de corrupció es condemnés Oriol Junqueras per malversació.”

Mentrestant, la CUP denunciava que el PSOE “ha colat un gol per l’escaire” a ERC i a Podem amb la reforma del delicte de desordres públics, perquè genera “un marc perfecte perquè els manifestants vagin a parar a la presó”, en paraules del diputat Xavier Pellicer. Un gol per l’escaire que admetia implícitament el portaveu podemita al Congrés, Pablo Echenique, quan reconeixia que la seva formació està “preocupada” pels efectes que podria tenir la reforma sobre les mobilitzacions socials. Podem tem que es criminalitzi la protesta.

LES FRASES

El govern no es pot pronunciar sobre futuribles, no coneixem el text de l’esmena
Isabel Rodríguez
Portaveu del govern espanyol
No facilitarem que es compleixi l’objectiu d’extradir el president Puigdemont
Míriam Nogueras
Portaveu de Junts al Congrés
Reformar la malversació no té res a veure amb el fet de no perseguir els que posen la mà a la caixa
Patrícia Plaja
Portaveu del Govern

Puigdemont, “l’objectiu de tots”

La vicepresidenta espanyola, Nadia Calviño, alimentava ahir la tesi de Junts: “La dificultat d’aconseguir l’extradició de Puigdemont, que és l’objectiu que tenim tots, per descomptat, que vingui a Espanya, comparegui davant la justícia i compleixi la pena que li correspon, és perquè el tipus penal de la sedició no existeix en altres països.” Pedro Sánchez i Patxi López ja s’havien pronunciat en aquest sentit. En forma de rèplica a Calviño, Puigdemont piulava que des del 2018 la sedició no és una “via útil” per a l’extradició i “per això busquen camins alternatius”. “Han trigat quatre anys a adonar-se que nosaltres ja vam abolir la sedició en la sentència alemanya. En el judici del Suprem quasi ni se’n va parlar”, va escriure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona