Política

Líban

El Parlament fracassa per setena vega en l’intent de nomenar el successor d’Aoun

Ja fa més de tres setmanes que va acabar el mandat del fins ara president libanès

Els partits tampoc s’han posat d’acord per formar un nou executiu i l’actual porta mesos en funcions

El Parlament del Líban ha fracassat aquest dijous per setena vegada a l’hora de triar un cap d’Estat, cosa que prolonga el buit a la Presidència del país que va començar fa més de tres setmanes i revifa els temors que no es trobi un successor per a Michel Aoun.

Una vegada més, 50 dels 110 legisladors presents aquest dijous a l’Hemicicle han votat en blanc i el candidat amb més suports, Michel Moawad, ha recollit 42 paperetes a favor, molt lluny dels 65 que marquen la majoria absoluta necessària per al nomenament del cap d’Estat del Líban.

Moawad, fill de l’assassinat expresident libanès René Moawad, és contrari al poderós grup xiïta Hezbol·là, l’aliança del qual va perdre la majoria a la Cambra en les eleccions parlamentàries del passat maig, però manté prou escons com per impedir la designació d’un rival.

La coalició prosiriana ha optat pel vot en blanc a totes les sessions celebrades fins ara i no ha anunciat públicament el seu suport a cap candidat, mentre fracassen els intents entre bambolines per acostar posicions entre els diferents blocs.

El president del Parlament, Nabih Berri, ha convocat el Legislatiu a una nova votació el pròxim dijous.

No obstant, l’elecció d’un nou cap d’Estat ha entrat en un clar punt mort que només podrà ser superat amb un acord entre els diversos partits. El repartiment de carteres del pròxim govern podria ser un punt clau en la negociació per desbloquejar el nomenament presidencial.

El final del mandat de l’expresident Michel Aoun coincideix amb els desacords per formar un nou executiu, que ja duren tres mesos. L’actual govern està en funcions des d’abans de l’estiu.

El Líban pateix sovint bloquejos polítics i aquesta no és la primera vegada que es produeix un buit a la prefectura d’Estat. L’última vegada va ser entre 2014 i el 2016 i va acabar amb un acord de mínims pel nomenament d’Aoun.

JOSEP MARIA CIURANA I PLANAS
CAP DE L’OPOSICIÓ A MAÇANET DE LA SELVA (ACORD PER MAÇANET)

“Només hi ha 50.000 euros previstos d’inversió en el pressupost del 2023”

MAÇANET DE LA SELVA

Croàcia serà a l’espai Schengen l’any vinent

Brussel·les

ERC i Junts rivalitzen en la reforma de la malversació

madrid

Els EUA i Rússia fan un nou intercanvi de presoners

washington / moscou

El Congrés dels Estats Units protegeix el matrimoni homosexual

Washington

Colau visita aquest divendres Kíiv

Barcelona

Un jutge peruà dicta set dies de detenció preliminar per a l’expresident Castillo

Lima / Brussel·les

Rússia prepara una guerra llarga tot i que cada cop més russos volen negociar

Moscou

Junts i ERC esmenen la malversació

Barcelona