Política

crisi migratòria

L’augment d’arribades porta a la UE a buscar un nou impuls al pacte migratori

La polèmica entre França i Itàlia per la negativa a permetre l’entrada a l’Ocean Viking a ports italians ha planejat a la reunió

L’augment d’arribades de migrants irregulars en moltes de les rutes migratòries durant l’últim any i la disputa entre França i Itàlia per la negativa de Roma a deixar entrar a port al vaixell Ocean Viking han portat a la Unió Europea a voler donar un nou impuls al pacte europeu de Migració i Asil.

L’assumpte s’ha tractat aquest divendres en una reunió extraordinària de ministres d’Interior, on els titulars europeus han passat revista a la situació en les diferents rutes i han escoltat els detalls del pla d’acció per al Mediterrani Central presentat aquesta setmana per la Comissió Europea.

El ministre de l’Interior txec, Vít Rakusan, el país del qual presideix la UE aquest semestre, ha dit que l’objectiu de la cita era “trobar solucions a curt i llarg termini, tant legislatives com pràctiques”.

“És important per a nosaltres sentir totes les opinions de tots els racons d’Europa i volem parlar de la ruta mediterrània, però també la dels Balcans occidentals, que és responsable avui de més de la meitat de totes les arribades de persones a la UE”, ha assenyalat.

Només a través de la ruta del Mediterrani central 90.000 persones han arribat a la Unió enguany, un augment del 50% respecte a l’anterior, mentre que el creixement de les arribades en la ruta dels Balcans Occidentals ha estat del 170%.

La disputa entre França i Itàlia ha planejat sobre la reunió i d’ella ha parlat en arribar el titular gal, Gérald Darmanin, que ha confiat a veure un compromís per part d’Itàlia sobre els acords aconseguits en el marc de la negociació migratòria.

Darmanin ha reiterat que França (que ha deixat en suspens l’acolliment de 3.500 persones) no admetrà reubicacions en el seu territori fins que els països en primera línia no es facin càrrec de les seves obligacions a les fronteres.

“Mentre no tinguem la seguretat que tots respecten el dret internacional i que tots respecten els acords assolits fa només uns mesos i dels quals Itàlia també va ser signatària, òbviament, no farem aquestes reubicacions”, ha assenyalat.

La Comissió Europea, per part seva, considera que els països han de continuar avançant en la negociació del pacte europeu de Migració i Asil.

A més, la Comissió ha anunciat que té previst presentar un pla d’acció sobre la ruta migratòria dels Balcans Occidentals abans de la cimera que la Unió Europea i els països d’aquesta regió celebraran el pròxim 6 de desembre a Albània.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona