Política

Estats Units

El camí cap a les presidencials del 2024

Trump s’autosaboteja

L’exvicepresident Pence insta l’exmandatari a demanar disculpes per haver sopat amb un supremacista blanc i antisemita

El líder republicà perd suports entre els seguidors jueus i es complica la cursa cap a la Casa Blanca

El dirigent conservador va convidar un jove famós per haver ridiculitzat les víctimes de l’Holocaust a YouTube

Donald Trump ho ha tornat a fer. L’expresident és al centre de la polèmica als Estats Units després d’haver sopat, a la seva residència de Florida, amb un supremacista blanc i negacionista de l’Holocaust, Nick Fuentes, i el raper Ye, abans conegut com Kanye West, que també ha estat criticat últimament per comentaris antisemites. El rebombori ha arribat fins a un punt en què el seu excompany a la Casa Blanca, l’exvicepresident Mike Pence, va reclamar ahir a Trump que demani disculpes públiques per la trobada a Mar-a-Lago.

“Trump es va equivocar en donar un seient a taula a un nacionalista blanc, un antisemita i un negacionista de l’Holocaust, i crec que hauria de disculpar-se”, va dir Pence. “I hauria de denunciar aquests individus i la seva retòrica odiosa”, va afegir en declaracions a la televi- sió conservadora Fox News. No obstant això, va assegurar que Trump “no és antisemita”, i va recordar que té família jueva.

El personatge amb qui va sopar Trump, Nick Fuentes, és un jove de 24 anys que es va fer famós en els cercles de la ultradreta nord-americana gràcies a vídeos explosius a les xarxes socials. En el seu vídeo més conegut, Fuentes es refereix a les víctimes de l’Holocaust com “galetes” i afirma que és impossible que el règim nazi “cuinés més de sis milions de galetes” en el període sota control d’Adolf Hitler. Aquest vídeo, que va tenir milions de visites, va ser retirat per YouTube i va suposar la suspensió immediata i indefinida del compte de Fuentes.

Lluny de criticar o demanar disculpes per haver sopat amb aquest supremacista blanc, Trump es va limitar a manifestar que no sabia qui era Fuentes i va dir que Ye no havia fet cap comentari antisemític durant el sopar. La resposta de Trump no va caure gens bé a diversos senadors republicans, que van catalogar aquesta excusa de “ridícula” en declaracions a la premsa. La senadora Shelley Moore, que representa l’estat de Virgínia Occidental, va assenyalar que Trump “hauria de saber amb qui està sopant”. “Crec que és totalment ridícul estar assegut amb algú que adopta aquestes posicions”, va indicar.

Aquesta no és la primera vegada que Trump nega o silencia les crítiques cap als supremacistes blancs. L’any 2017, milers de neonazis i altres persones d’extrema dreta van concentrar-se en una universitat a Charlottesville (Virgínia), per manifestar-se en contra de la retirada d’una estàtua d’un general nord-americà que estava a favor de l’esclavitud. Els disturbis van acabar amb una víctima mortal entre els contramanifestants després que un individu d’extrema dreta conduís el seu cotxe cap a la multitud. La posició de Trump va ser aleshores fer una equivalència moral entre els neonazis i els contramanifestants. També va evitar denunciar el grup d’extrema dreta Proud Boys en un debat presidencial l’any 2020, entre altres episodis.

Si bé Trump ha aconseguit esquivar en el passat totes aquestes situacions, tot indica que el sopar amb Fuentes pot haver suposat creuar una línia vermella per a la majoria dels seus simpatitzants jueus. Ara fins i tot alguns dels partidaris més aferrissats de Trump diuen que ja no poden ignorar la incitació al fanatisme del líder republicà. En un comunicat, el cap de l’Organització Sionista dels Estats Units, Morton Klein, va dir que tenia por. “Donald Trump no és antisemita; estima Israel i estima els jueus. Però integra i legitima l’odi cap als jueus. I això ens fa por”, va sentenciar.

Aquest capítol se suma a unes últimes setmanes mogudes per a Trump, en gran part després de les eleccions legislatives. Els resultats del Partit Republicà van estar molt per sota de les expectatives, i l’aparell conservador va assenyalar l’expresident com el gran culpable. Fent cas omís de les recomanacions, Trump va continuar amb el pla establert i va anunciar la seva candidatura presidencial per al 2024. Dues setmanes després, el suport cap al magnat ha rebut un altre batzac que posa les seves aspiracions per tornar a la Casa Blanca, en perill.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona