Política

IRAN

Crida a noves protestes després de l’execució d’un segon manifestant a l’Iran

Majid Reza Rahnavard ha estat penjat en públic aquest dilluns a la ciutat santa de Mashad

Hores després que s’anunciés la segona execució d’un manifestant per la seva implicació en les protestes que sacsegen l’Iran des del setembre, activistes iranians han fet una crida a tornar als carrers per denunciar les autoritats.

“Crida urgent a les principals places de les ciutats”, diu la convocatòria d’un col·lectiu d’activistes en nom de Mayid Reza Rahnavard, pres penjat aquest matí en una execució pública.

Un altre grup d’activistes ha fet una crida a caminar en silenci demà per denunciar les execucions i les detencions dels manifestants que protesten des de la mort de Mahsa Amini al setembre.

“Demà caminarem en silenci” i “farem concentracions nocturnes” a diferents llocs, diu aquesta convocatòria.

Les crides es produeixen després de la segona execució d’un pres condemnat per la seva implicació en les protestes que van començar al crit de “dona, vida, llibertat” i en què ara es crida “mort a la República Islàmica”.

Majid Reza Rahnavard ha estat penjat en públic aquest dilluns a la ciutat santa de Mashad (al nord-est del país) després que fos sentenciat a mort per l’assassinat de dos agents de seguretat, ha informat l’agència Mizan, del Poder Judicial.

El jove va ser arrestat el 19 de novembre, acusat el 24 i el seu judici es va celebrar el 29, mateix dia en què va ser condemnat a mort, després de suposadament confessar els seus crims, segons Mizan.

La primera execució es va fer dijous passat. Mohsen Shekari, de 23 anys, va ser executat per ferir un basiji —milicià islàmic— amb un ganivet, bloquejar un carrer i crear terror a Teheran.

La seva execució va provocar noves protestes al país, com les de dissabte quan es van celebrar marxes en silenci i amb espelmes a nombroses ciutats de la nació per condemnar el penjament.

També va generar una onada de condemnes internacionals, especialment des de països occidentals, que han demanat a l’Iran que posi fi a les execucions.

Les revoltes van començar per la mort d’una jove kurda de 22 anys després de ser detinguda per la policia de la moral per no portar ben col·locat el vel, però han evolucionat i ara els manifestants demanen la fi de la República Islàmica fundada per l’aiatol·là Ruhol·lah Khomeiní el 1979.

En gairebé tres mesos de protestes han mort més de 400 persones i almenys hi ha 15.000 detinguts, segons l’ONG Iran Human Rights, amb seu a Oslo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona