Política

IRAN

Dissetena condemna a mort per les protestes a l’Iran

Javad Rouhi ha estat condemnat a la forca per “corrupció a la terra”, cometre crims contra la seguretat del país, la destrucció de propietats, col·lusió per cometre crims i apostasia

Un tribunal revolucionari iranià ha condemnat aquest dimarts un pres a la pena de mort per la seva participació en les protestes que sacsegen el país, cosa que eleva a 17 el nombre de persones sentenciades a la forca per una revolta que demana la fi de la República Islàmica, de les quals des quatre han estat executa.

Javad Rouhi ha estat condemnat a la forca per “liderar” el desembre un grup d’esvalotadors als “aldarulls” de la ciutat del nord de Noshahr, en uns incidents en què van morir cinc persones i en què diversos efectius de seguretat van resultar ferits, ha informat Mizan, agència del Poder Judicial.

Pel seu “lideratge” en les protestes, Rouhi ha estat sentenciat per “corrupció a la terra” per cometre crims contra la seguretat del país, la destrucció de propietats i col·lusió per cometre crims.

A més, ha estat sentenciat per cometre apostasia en cremar un Alcorà, llibre sagrat de l’islam.

Mizan ha remarcat que l’acusat ha comptat amb un advocat durant el procediment judicial i ha assenyalat que és possible apel·lar la condemna en un tribunal superior.

L’Iran viu protestes des de la mort el 16 de setembre de Mahsa Amini després de ser detinguda per la Policia de la moral per no portar ben col·locat el vel, però les mobilitzacions han evolucionat i ara els manifestants demanen la fi de la República Islàmica fundada per l’aiatol·là Ruhol·là Khomeini el 1979.

El govern iranià ha reprimit fortament les mobilitzacions, protagonitzades sobretot per joves i dones que demanen més llibertats al crit de “dona, vida, llibertat”.

Amb la condemna a Rouhi ja són 17 les persones sentenciades a la pena màxima per delictes comesos durant les protestes.

Fins ara, quatre reus han estat executats, malgrat les crides internacionals perquè parin els penjaments.

La Unió Europea (UE) s’ha declarat consternada en nombroses ocasions per les execucions i ha demanat a Teheran que “anul·li sense demora” les condemnes a mort contra els manifestants.

Organitzacions de drets humans com Amnistia Internacional han denunciat els judicis com a “farses” i “injustos” i els consideren una “venjança”.

Gairebé 500 persones han mort a les protestes i prop de 20.000 han estat detingudes, segons l’ONG Iran Human Rights, amb seu a Oslo.

La fiscalia del país demana castigar amb fermesa les dones que no portin vel

La Fiscalia General de l’Iran ha fet una crida a la policia a “castigar amb fermesa” les violacions en l’ús del vel islàmic per part de les dones, enmig de les protestes deslligades per la mort de Mahsa Amini després de ser detinguda per no portar ben posat el hijab. La fiscalia ha recordat que les penes pel no ús del vel oscil·len entre els deu dies i els dos mesos de presó, però ha afegit que també es pot castigar amb altres mesures com “l’exili, la prohibició de treballar o abandonar el país o l’obligació de fer serveis públics”, entre d’altres. També destaca que “animar” les dones a no fer servir el vel és un delicte “pitjor” que la manca d’ús de la peça ja que “és un prominent exemple d’incitació a la corrupció” i s’ha de castigar amb entre un i deu anys de presó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona