Política

ISRAEL

Blinken adverteix que l’Iran és “una amenaça per al món”

“Els EUA estan compromesos a evitar que l’Iran obtingui una arma nuclear”, ha afirmat el secretari d’Estat nord-americà

S’ha reunit avui amb el seu homòleg israelià, Eli Cohen, que ha instat la comunitat internacional a “actuar amb rapidesa i eficàcia” contra el programa nuclear iranià

El secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, ha dit avui que l’Iran representa una amenaça “no només per a Israel i la regió, sinó cada vegada més també per al món”, en el marc d’una gira a l’Orient Mitjà que l’ha portat avui a Jerusalem.

“Continuarem treballant junts per confrontar i contrarestar la influència perillosa i desestabilitzadora de l’Iran”, ha assenyalat Blinken durant una conferència de premsa conjunta amb el seu homòleg israelià, Eli Cohen.

“Els Estats Units estan compromesos a evitar que l’Iran obtingui una arma nuclear”, ha afegit, i ha considerat que la provisió de drons iranians a Rússia en la seva ofensiva a Ucraïna demostra que Teheran representa una amenaça global.

Sobre aquesta qüestió, Blinken ha parlat sobre “la importància de donar suport al poble d’Ucraïna”, ha agraït l’ajuda humanitària israeliana a Kíiv i ha destacat el valor de la imminent visita de Cohen al país europeu.

D’altra banda, igual que durant la reunió avui amb el primer ministre Benjamin Netanyahu, el secretari d’Estat ha fet referència a l’“actual cicle de violència” entre israelians i palestins.

Blinken ha instat a banda i banda a “prendre mesures per desescalar les tensions” i ha remarcat que “els Estats Units estan llestos per donar suport a les parts en els seus esforços”.

A més, ha fet esment a un atac palestí divendres a l’est ocupat de Jerusalem que ha causat la mort de set persones i ha expressat “la solidaritat amb el poble d’Israel en la lluita contra el terrorisme”.

El ministre israelià, per la seva banda, també ha abordat la qüestió iraniana i ha instat la comunitat internacional a “actuar amb rapidesa i eficàcia” contra el seu programa nuclear, a més de les seves “activitats desestabilitzadores a l’Orient Mitjà i el seu finançament d’organitzacions terroristes”.

Aquestes declaracions arriben després de la denúncia ahir per part de l’Iran d’un atac amb drons contra una de les instal·lacions militars a la ciutat d’Isfahan.

Les autoritats iranianes no van assenyalar cap país ni organització per l’atac, però en el passat Teheran ha acusat Israel per portar a terme suposades operacions de sabotatge al seu territori.

L’Iran i Israel mantenen una guerra encoberta que inclou ciberatacs, suposats assassinats de científics nuclears iranians i sabotatges a vaixells, tot i que cap dels països reconeix públicament les seves accions.

L’Estat jueu considera la República islàmica com el seu principal enemic i ataca també des de fa anys posicions militars iranianes o de milícies aliades a Síria per repel·lir la seva presència a la regió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona