Política

escòcia

Sunak agraeix Sturgeon pels seus anys de servei a Escòcia

El primer ministre britànic ha agregat que continuarà treballant amb l’Executiu autonòmic de la regió

El primer ministre britànic, Rishi Sunak, ha agraït aquest dimecres Nicola Sturgeon pels seus anys de servei després que la política escocesa anunciés la seva dimissió com a líder del Partit Nacional Escocès (SNP) i ministra principal escocesa.

“El meu agraïment va per a Nicola Sturgeon pel seu llarg servei. Li desitjo tot el millor per als seus pròxims passos. Continuarem treballant en estreta col·laboració amb el govern d’Escòcia”, ha dit el cap del govern del Regne Unit en el seu compte de Twitter.

El líder conservador britànic ha agregat que continuarà treballant amb l’Executiu autonòmic de la regió per a “complir amb les necessitats de la gent en tota Escòcia”.

Sturgeon ha comunicat la seva renúncia –que es farà efectiva una vegada que sigui triat el successor– en una roda de premsa a Edimburg, en la qual ha indicat que la seva decisió no estava relacionada amb “pressions” polítiques.

En explicar les raons de la dimissió, Sturgeon ha dit que és un ésser humà i que “tots els éssers humans lluiten cada dia amb una gran quantitat d’emocions en conflicte. I durant les últimes setmanes, probablement des de principis d’any, he estat lluitant amb això”.

“M’aixeco al matí i em dic a mi mateixa, i generalment em convenço a mi mateixa, que tinc el que es necessita per a seguir i seguir i seguir. Però després m’adono que tal vegada això no és tan cert”, ha afegit.

“Sé que amb el pas del temps tindré cada vegada menys energia per a dedicar-me al treball. I no puc fer el treball d’una altra manera que no sigui al 100%. El país no es mereix ni més ni menys que això”, ha puntualitzat.

Sturgeon, fervent defensora de la independència d’Escòcia, deixa l’Executiu autonòmic després de vuit anys al capdavant d’aquest, al qual havia accedit després de la victòria del “no” en el referèndum sobre l’escissió del 18 de setembre de 2014.

L’encara primera ministra escocesa ha explicat que ha donat instruccions a la secretaria general de l’SNP perquè iniciï el procés per a triar al nou líder.

L’anunci es coneix després que el mes passat el govern britànic indiqués que bloquejaria una llei escocesa que facilita el reconeixement del canvi de gènere.

A més, Sturgeon havia manifestat la seva intenció de convocar un segon referèndum d’independència a l’octubre d’enguany. No obstant això, el Tribunal Suprem del Regne Unit, màxima instància judicial britànica, va dictaminar l’any passat que el Parlament autònom d’Escòcia no té competències per a convocar una consulta sobre l’escissió sense el consentiment del govern britànic (central), en entendre que es tracta d’“assumptes reservats al Parlament britànic”.

En el primer referèndum, celebrat el 18 de setembre de 2014, Escòcia va votar 55,3% en contra de la separació de la resta del Regne Unit, mentre que el 44,7% va donar suport a la independència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Hazte Oír presenta una altra querella contra Begoña Gómez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona