Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Ucraïna ordena l’evacuació de civils abans de la batalla final per Bakhmut

Ucraïna ha ordenat aquest divendres l’evacuació dels últims habitants de l’estratègic bastió de Bakhmut en el Donbass, objectiu prioritari de les tropes russes i on des de fa setmanes es lliuren els combats més cruents de tota la campanya militar.

“Si vostè és un bon ciutadà, que respecta les lleis i és patriota ha de ser evacuat immediatament”, ha dit Iryna Vereschuk, vice-primera ministra d’Ucraïna, en el seu canal de Telegram.

Combats als carrers de Bakhmut

Vereschuk ha reconegut que “cruents combats tenen lloc a la ciutat” i que “l’artilleria enemiga colpeja els barris residencials”.

“Només avui han mort cinc civils i nou han resultat ferits”, ha ressaltat.

Per la seva banda, el cap de grup dels mercenaris Wagner, Yevgueni Prigozhin, ha reconegut que els combats a la ciutat, situada a la regió de Donetsk, són acarnissats. “En cada hort hi ha un lloc fortificat. L’enemic es va preparar a consciència. Era d’esperar”, ha confirmat al diari “Komsomólskaya Pravda”.

Després de prendre la localitat de Krasna Hora, Prigozhin ja va deixar clar que en la zona només combaten els seus mercenaris, encara que els defensors ucraïnesos van parlar d’onades de soldats russos poc experimentats, en al·lusió als reservistes mobilitzats.

Segons la premsa estatunidenca, la Casa Blanca va aconsellar Kíiv renunciar a Bakhmut a causa de l’alt cost en vides humanes per a defensar una ciutat, la importància de la qual és més simbòlica que estratègica.

Washington va recomanar l’exèrcit ucraïnès replegar-se diversos quilòmetres amb l’argument que a Chasiv Yar l’altitud és major, per la qual cosa és més fàcil de defensar.

Per si hi hagués algun dubte, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va visitar al desembre Bajmut, on va condecorar als seus defensors i va assegurar que les seves tropes no tenen intenció de retirar-se.

“Necessitem Bakhmut per a paralitzar completament a l’Exèrcit ucraïnès. Segons les nostres dades d’intel·ligència, allí hi ha ara gairebé 40.000-50.000 homes i l’enemic porta cada dia nous reforços”, ha apuntat Prigozhin.

Kíiv informa que l’exèrcit rus ha incrementat la intensitat dels bombardejos, la qual cosa ha convertit els ravals de Bakhmut en una ruïna intransitable.

L’objectiu rus és trepitjar el baluard ucraïnès de cara al 21 de febrer, quan tindrà lloc el primer discurs sobre l’estat de la nació en gairebé dos anys del president rus, Vladímir Putin.

Amb tot, Prigozhin ha admès que “Bakhmut no serà presa demà”, ja que “la resistència és dura” i la ciutat és “una trituradora de carn”. El seu pronòstic és que al març o abril les seves unitats hauran aconseguit tancar el cèrcol de Bakhmut.

Situacions similars ja es van viure a l’abril en Mariúpol (Donetsk) i al juny en Sievierodonetsk (Lugansk), on Kíiv va ordenar l’evacuació abans que es consumés el cèrcol i comencés el setge de l’urbs.

La presa de Bakhmut permetria als russos controlar les carreteres que condueixen a les principals places fortes d’Ucraïna a Donetsk: Kramatorsk i Sloviansk.

Evacuació forçosa

La viceprimera ministra ucraïnesa, Iryna Vereschuk, ha advertit que si els civils no abandonen les seves cases, posaran en perill als seus éssers estimats, especialment als nens.

“En segon lloc, vostès creen problemes addicionals i riscos per a aquells que els estan intentant ajudar (soldats, policia nacional i voluntaris)”, ha dit.

A més, Vereschuk ha assegurat que la presència de civils dificulta la labor de les tropes ucraïneses a l’hora de defensar la ciutat.

“Honestament, estic molt sorpresa que 6.000 civils encara estiguin treballant allí. Una vegada més, els urgeixo a ser evacuats immediatament”, ha assenyalat Vereschuk sobre una ciutat que abans del conflicte estava habitada per més de 70.000 persones.

Rússia augmenta la presència militar a la zona de Bakhmut

Mancant la confirmació sobre l’ofensiva russa, la premsa local i internacional ha informat d’un increment del nombre de tropes, equips militars i avions russos a la frontera amb Ucraïna.

El diari “The Times”, que cita fonts militars ucraïneses, parla de 10.000 soldats russos concentrats al nord de la regió de Sumy.

Quant als avions, la premsa independent russa apunta que el ministeri de Defensa ha decidit incrementar la participació de l’aviació en els combats al llarg de tot el front.

L’OTAN considera que Rússia encara compta amb el 80% dels seus avions, encara que el problema radicaria en l’escassetat de pilots amb experiència en combat.

Mentrestant, en la mar Negra l’Armada russa ha incrementat la seva flotilla fins als onze vaixells, que podrien disparar al mateix temps fins a 24 míssils de creuer Kalibr contra territori ucraïnès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona