política
El procés continua polaritzant el país
Els catalans no veuen el procés independentista ni mort ni enterrat. De fet, és el tema que continua polaritzant més la societat. Segons una enquesta de l’Institut Català Internacional per la Pau, el 61,6% dels catalans consideren que el procés produeix una polarització prou alta i puntuen en 7,1 sobre 10 en una escala sobre la intensitat del debat. Així, augmenta tres dècimes el grau de polarització respecte al 2020. És a dir, el “problema català” no està pas resolt ni tancat per part de la societat, com manifesten els autors de l’estudi, que ha comptat amb una mostra superior a les dues mil persones.
El segon tema que més polaritza és la llengua d’ús habitual. Però en aquest cas el percentatge baixa: un 45% dels ciutadans creuen que polaritza força. En canvi, classe social, immigració, impostos i estat del benestar provoquen debats menys encesos: un 37% creuen que fractura força. I només un 28% asseguren que el feminisme divideix bastant.
Les dades de l’enquesta assenyalen que un dels problemes principals per la convivència és l’incivisme: ho pensen el 74% dels enquestats. I el segueixen la mala integració d’alguns immigrants (47%), la delinqüència (45%) i la inseguretat (44%).
Precisament, als municipis de més de 100.000 habitants és on creixen els problemes de convivència, i el 80% lamenta l’incivisme latent, percentatge un 10% superior a les dades del 2020.
D’altra banda, els catalans es mostren oberts a l’acollida de persones refugiades i respectuosos amb orientacions sexuals, identitats i creences. La puntuació del grau de comoditat és entre un 6 i un 7 de mitjana en aquests afers. És més, un 64% dels catalans pensen que conviure amb persones de diferents contextos enriqueix la societat, i només un 28% defensen que és millor un país homogeni. Només un 24% culpa la immigració que Catalunya estigui pitjor. Dades residuals de racisme, amb molta acceptació de les minories. I un avís a navegants: el conflicte català no el veuen acabat.