Política

política

Es pot cremar una bandera espanyola?

Judici a un activista que va calar foc a un emblema de l’Estat el 2021

El Tribunal Suprem només veu delicte si l’acció reivindicativa es fa amb violència

Es pot cremar una bandera espanyola? La resposta és sí, tot es pot cremar. En tot cas, la pregunta s’ha de plantejar d’una altra manera; és legal cremar una bandera espanyola? La resposta l’han buscat aquest matí a la Ciutat de la Justícia de Barcelona en un judici on ha comparegut un activista antifeixista que va cremar una bandera de l’Estat espanyol i una d’Europa el 12 d’octubre de 2021 a Barcelona. L’acusat defensa que és un acte de llibertat d’expressió, no punible, la fiscalia hi veu un acte d’ofensa i vol que se’l condemni a una multa de 3.000 euros.

El judici s’ha celebrat al jutjat penal 13 on l’acusat ha reconegut obertament els fets. Hi ha imatges de l’acció, enregistrades pels periodistes que van seguir la manifestació antifeixista, i s’ha escoltat també el testimoni d’un mossos d’esquadra que va presenciar els fets i que va reconèixer l’autor, que no era el primer cop que cremava una bandera.

Efectivament, el 2019 l’avui acusat va cremar tres banderes espanyoles en motiu d’una visita de Felip VI a Barcelona, i aquell cas va ser arxviat pel jutjat d’instrucció 13 que el va investigar. “Després d’allò vaig pensar que no era delicte”, ha explicat l’acusat. El processat encara va cremar una altra bandera espanyola, va ser el passat octubre en protesta per la celebració del judici que s’ha fet avui

En la seva declaració a la jutgessa, l’acusat s’ha mostrat sorprès pel fet que “un exercici de llibertat d’expressió sigui perseguit pel codi penal” i ha titllat d’ “anòmal” l’Estat espanyol en la defensa dels drets fonamentals.

La seva advocada, Norma Pedemonte, hi ha posat més arguments esgrimit una sentència recent del Tribunal Suprem que condemna uns joves que el 2016 van estripar una bandera espanyola al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona que havien sostret d’una parada de Societa Civil Catalana. Vans ser condemnats perquè van obtenir la bandera amb violència, circumstància que no es dóna en el cas jutjat avui.

A la pregunta si la crema d’una bandera espanyola infringeix la llei, la lletrada Pedemonte ho té clar. Primer defensa que en cap cas és delicte, perquè és un exercici de llibertat d’expressió amparat pel Tribunal Europeu de Drets Humans. En segon lloc sosté que l’Estat està obligat a garantir un espai de crítica on els ciutadans puguin expressar-se sense coaccions. En tercer lloc la lletrada avisa que la doctrina que ha imposat el Suprem indica que només es pot arribar a condemnar un fet així si hi ha us de violència.

En la seva intervenció la fiscalia ha aportat sentències de l’Audiència de Barcelona i l’Audiència Nacional que sí condemnen una acció com la jutjada avui. No ha dit res de la sentència del Tribunal Suprem aportada per la lletrada de la defensa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona