Política

El Suprem dels EUA manté l’accés a la píndola abortiva

La resolució arriba després que un jutge de Texas prohibís l’accés al medicament, 23 anys després de la seva aprovació

El Tribunal Suprem dels Estats Units ha decidit aquesta matinada mantenir l’accés a la píndola abortiva mifepristona, suspenent de moment les restriccions que un tribunal d’apel·lació havia ordenat la setmana passada.

La decisió suposa mantenir sense canvis l’estatus quo sobre l’accés a la medicació, la que s’utilitza en la meitat de les interrupcions de l’embaràs, almenys mentre el tribunal d’apel·lacions decideix sobre la legalitat de l’aprovació que els reguladors dels EUA van donar al medicament fa més de 20 anys.

El tribunal d’apel·lació en qüestió (el del Cinquè Circuit, que inclou els estats de Texas, Louisiana i Mississipí) va aprovar restringir l’accés a la mifepristona mentre valorava la decisió d’un jutge de Texas de prohibir totalmen t l’accés a la píndola.

La sentència del Suprem retorna el cas al tribunal d’apel·lacions, que ha fixat la data per a l’inici dels arguments orals per al pròxim 17 de maig.

La resolució és la primera que el Suprem fa en un cas relacionat amb l’avortament després de la seva controvertida decisió l’estiu passat d’eliminar la protecció constitucional vigent des dels anys setanta, provocant una allau de restriccions en els estats governats per conservadors.

El president dels Estats Units, Joe Biden , ha celebrat la decisió a través de les xarxes socials: “La mifepristona segueix estant disponible i està aprovada per al seu ús segur i efectiu mentre continuem amb la batalla als tribunals”. El mandatari ha assegurat que el seu govern continuarà defensant l’aprovació del medicament per part dels reguladors i ha declarat que seguirà “lluitant contra els atacs a la salut de les dones políticament motivats”.

L’ús de la píndola abortiva ha provocat una batalla judicial a favor i en contra del medicament per a la interrupció de l’embaràs.

La instància judicial més important del país ha decidit aquest divendres bloquejar de moment una sèrie de restriccions que el tribunal d’apel·lacions del Cinquè Circuit havia ordenat la setmana passada, com prohibir que la píndola pugui receptar-se a partir de les set setmanes d’embaràs o el seu enviament per correu. Dos dels jutges més conservadors del Suprem, Clarence Thomas i Samuel Alito, han emès un vot particular i s’han mostrat en desacord amb la decisió.

Origen

En el centre de la disputa legal està l’autorització sanitària que va fer fa 23 anys l’agència del medicament dels Estats Units (FDA, les sigles en anglès).

Un jutge de Texas, Matthew Kaczmaryk, nomenat per Donald Trump, va revocar l’autorització el 8 d’abril. Els govern de Biden va recórrer l’ordre judicial i el tribunal d’apel·lacions del Cinquè Circuit va estipular que el fàrmac estigués disponible només fins a les primeres set setmanes de gestació i que havia de ser recollit en persona, cosa que va quedar modificada el 2016 per l’FDA, que va acordar permetre l’enviament per correu del medicament i que pogués ser receptada per professionals mèdics que no són doctors, a més d’estendre el període en el qual es pot receptar fins a les deu setmanes d’embaràs.

Aquesta ampliació va ser invalidada pel tribunal d’apel·lacions, però el departament de Justícia va elevar el cas al Suprem al·legant que la restriccions tindria greus conseqüències per a les dones i per a la indústria farmacèutica, per la qual cosa l’alt tribunal ha hagut d’intervenir, dictant aquesta resolució.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat del Vallès

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“Falta ambició i no som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer Edmundo González com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona