Política

Serracant insisteix a la jutge que no podia fer res contra l’1-O com a alcalde de Sabadell

La fiscalia manté la petició de dos anys d’inhabilitació per a càrrec públic electe i una multa de 15.000 euros

L’alcalde de Sabadell durant l’1-O, Maties Serracant, ha declarat davant la jutge que no podia fer res per evitar el referèndum d’independència del 2017 i ha detallat que no tenia sota les seves competències cap potestat aturar-lo. Serracant s’ha defensat aquest dimecres en el jutjat penal número 1 de Sabadell, on també han donat el seu testimoni el que va ser el seu primer tinent d’alcalde, Joan Berlanga, el secretari de l’Ajuntament, la cap de serveis d’atenció ciutadana i el cap dels Mossos d’Esquadra a la capital vallesana. També ha explicat que va decidir assumir temporalment competències com les d’Educació per la “complexitat del moment”. Pel que fa a la pena, la fiscalia manté la petició de multa de 15.000 euros i dos anys d’inhabilitació per a càrrec públic electe.

Serracant ha manifestat que “queda contrastat” que ni ell ni ningú podia “impedir una voluntat ciutadana majoritària”, ja que ni tan sols cap cos policial va frenar l’arribada de les urnes. Ha sostingut que no va aprovar cap acte administratiu al respecte i ha volgut respondre a l’obsessió del ministeri fiscal: les escoles. L’exalcalde va revocar les competències a quatre regidors del govern municipal amb un decret, assumint, per exemple, la d’Educació, que incloïa les escoles i instituts on es vota. Ha argumentat, però, que ho va fer per les circumstàncies excepcionals a tot el país, i ha recordat que la policia municipal tenia ordres de custodiar les urnes de les eleccions perquè no es poguessin fer servir pel referèndum.

També ha argumentat que va tenir l’aval jurídic del secretari municipal, que va validar el procediment. A més, els testimonis que han declarat han avalat la seva versió i han parlat del “desbordament social” que va suposar el referèndum. L’exprimer tinent d’alcalde Joan Berlanga ha dit que no es van donar les claus dels centres on entitats i AMPES van organitzar actes després d’acabar la jornada lectiva per ocupar les escoles.

L’exbatlle sabadellenc ha reivindicat la votació del de l’1 d’octubre del 2017, en què ha dit orgullós que hi va participar un 41% dels ciutadans de la seva ciutat. A fora dels jutjats, ha afegit que n’ha sortit satisfet, amb la convicció que ha de ser absolt i ha defensat haver acreditat que l’1-O es va celebrar gràcies a què “moltíssima gent es va comprometre a la celebració del referèndum”.

Serracant ha rebut el suport de companys de Crida per Sabadell, que el va portar a l’alcaldia d’acord a un pacte de govern amb ERC. Un centenar de persones l’ha acompanyat, entre els quals la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, el conseller de Territori i exbatlle de Sabadell, Juli Fernàndez, el president d’Òmnium, Xavier Antich, el diputat de la CUP Xavier Pellicer, a més d’altres alcaldes vallesans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell