Política

eleccions municipals

Tots per Sant Feliu acusa JxCat d’usurpar-los una marca pròpia

Tots per Sant Feliu de Guíxols (TSF) ha denunciat els rivals guixolencs de Junts per haver fet servir la marca electoral Junts per Sant Feliu de Guíxols, que diversos membres de TSF van registrar oficialment a finals del 2018. Eren temps enmig del ball de noms entre CiU, PDeCat i Junts en un mateix mandat, i en veure que l’espai postconvergent ja treballava al municipi com a Junts per Sant Feliu, arran de la victòria electoral a les catalanes d’aquell any. Però, en realitat, aquell nom de partit encara era verge.

El registre de partits del Ministeri d’Interior reflecteix la inscripció el dia 28 de desembre de 2018, amb el regidor de TSF David Oliveras com a secretari. El president, el tinent d’alcalde de TSF Josep Saballs, diu que ho van fer un mes abans i que el tràmit va anar lent, ja que la casualitat de la data podria fer presagiar una innocentada, pensant que algun dia podrien fer la guitza al rival. A la precampanya de 2019, de fet, ja van estar a punt, però JxCat –que aleshores temptava l’alcalde de TSF, Carles Motas, per encapçalar la llista o fins i tot ser diputat del partit de Puigdemont– va fer bondat en la precampanya, amb vista a una possible entesa futura. Al final, TSF va pactar amb el PSC i el matrimoni entre Junts i la força independent no va reeixir, fins que el nou cap de llista de Junts, Toni Carrion, ha endurit l’oposició els darrers mesos i TSF ha desenterrat l’arma secreta.

Carrion veu en la denúncia “filibusterisme”, per “obstaculitzar” JxCat per part d’un partit que “no es presenta a les eleccions ni és actiu”. I Saballs justifica el registre preventiu del 2018 perquè “la marca Junts s’assembla a Tots, i pot induir a confusió”. L’edil de TSF argumenta que per això la van registrar i bromeja dient que Junts, “havent sortit la qüestió en diverses reunions, haurien d’haver comprovat el registre i encara no saben com es diuen”. En principi, les resolucions fins ara es limiten a la retirada de publicitat, i Saballs diu que estan pendents d’una resolució final de la junta electoral central.

Jugades semblants
El de Sant Feliu, però, no és l’únic cas de registre de la marca Junts per part de candidatures locals sorgides de l’antiga CiU, i enmig de conflictes entre els caps de llista per les disputes entre el PDeCat i Junts o reivindicant la seva continuïtat. A les comarques gironines, per exemple, hi ha el cas de Junts per Lloret, al gener de 2021, amb Jaume Dulsat com a president, que al final s’ha retirat de la política. O el de Junts pel Poble, domiciliat a la Bisbal aquell mateix 2018. I d’altres casos, com ara a Igualada, per part d’alcaldes encara alineats amb el Partit Demòcrata.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona