Política

Estat espanyol

El govern madrileny impedeix a Bolaños pujar a la tribuna de l’acte de la desfilada del Dos de Maig

El ministre de la Presidència ha intentat pujar rere la titular de Defensa però l’equip de Díaz Ayuso li ha barrat el pas

La Moncloa acusa Sol de saltar-se l’ordenament general de precedència de l’Estat

El govern espanyol i el de la Comunitat de Madrid han xocat aquest dimarts per la presència del ministre de la Presidència, Félix Bolaños, a l’acte institucional de la diada del Dos de Maig a la capital espanyola.

L’equip de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, ha impedit a Bolaños accedir a la tribuna d’autoritats durant la desfilada del Dos de Maig, a la que sí que ha pujat la ministra de Defensa, la també socialista Margarita Robles, i el president del PP –el partit de Díaz Ayuso– Alberto Núñez Feijóo.

L’executiu madrileny havia convidat oficialment Robles però no a Bolaños, que hi ha acudit com a acompanyat de la primera. La presidència madrilenya, molesta amb el ministre, ja havia deixat clar que aquest no pujaria a la tribuna, tot i que sí que li ha cedit un lloc destacat per seguir la cerimònia a l’interior de la Real Casa de Correos, a la Puerta del Sol.

Tot i així, Bolaños ha intentat pujar rere Robles, però el personal de la Comunitat li ha barrat físicament el pas.

Des de la Moncloa han acusat el govern de Díaz Ayuso d’incomplir el decret que regula l’ordenament general de precedències de l’Estat en “no deixar a un ministre del govern d’Espanya pujar a la tribuna de la desfilada militar que commemora la festa del Dos de Maig”.

Fonts del govern espanyol han lamentat la “instrumentalització de la política” que, a parer seu, han fet els populars a la festa de la diada madrilenya. El PP avui s’ha saltat les normes més bàsiques del nostre Estat democràtic i de dret”, han criticat des de la Moncloa.

En aquest sentit, l’executiu espanyol retreu al PP que “incompleixi constantment les lleis i Decrets del nostre Estat de dret”. “Incompleixen la Constitució en renovar el Poder Judicial i incompleixen els decrets que organitzen el protocol de les nostres institucions”, afegeix.

Les mateixes fonts han recordat que el 2018, quan governava el PP a l’Estat, sí que va pujar a la tribuna l’aleshores titular de la Presidència i vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, a més de la responsable de Defensa, María Dolores de Cospeal.

En canvi, el govern de Díaz Ayuso al·legat que Bolaños “sabia que no podia entrar” a la tribuna perquè no estava convidat oficialment als actes institucionals. L’executiu madrileny ha defensat que ha complert la llei perquè aquesta només diu que el govern estatal hi ha de ser representat per algun dels seus membres i ja hi havia la ministra de Defensa, Margarita Robles.

El PP ha denunciat les “faltes de respecte institucionals constants” que, a parer del partit, perpetra a el govern de Pedro Sánchez.

Sobre la presència de Feijóo a la tribuna, l’equip d’Ayuso ha assenyalat que com a cap de l’oposició “té una posició” reconeguda al decret al qual es remet el govern espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona