Política

Sant Feliu de Guíxols

Baix Empordà

El Thyssen, encara de rerefons

Tots per Sant Feliu parteix amb l’avantatge dels deu regidors del 2019, i amb el PSC d’aliat, davant una oposició distanciada, que busca ressò

La covid-19 ha limitat la brega política i ha fet endarrerir molts projectes, amb algunes obres en fase final

La campanya electoral guixolenca es presenta polaritzada entre la revàlida de Tots per Sant Feliu (TSF), que amb Carles Motas com a alcalde els darrers vuit anys el 2019 va vorejar la majoria absoluta –amb 10 regidors de 21–, i les alternatives a llarga distància de l’oposició. En aquest grup entrarien ERC –segona força amb 3 edils, a prop dels 4 fa quatre anys– i JxCat –la gran damnificada en caure de 6 edils a només 3 al ple–. El PSC, tercera força en els darrers comicis, ha estat l’escuder fidel de l’alcalde dins del govern durant els dos mandats. I al darrere, Guíxols des del Carrer (En Comú Podem) i MES esperen consolidar o millorar la representació d’un regidor cadascuna, mentre que el PP –aquest cop sense competència d’altres llistes de dreta espanyolista– aspira a retornar al ple, on no hi és des del 2015.

Hi ha pocs canvis a les llistes. Només una dona candidata, Sílvia Romero (ERC), repeteix en el rol. I pel que fa a les altres sis llistes, liderades per candidats masculins, les úniques novetats són Toni Carrión (JxCat), que ha endurit el to crític davant l’executiu en els darrers mesos, i Cristóbal Parra, nou cap de llista d’un PP que el recupera després d’anys de militància i d’haver flirtejat amb Cs, de número dos, el 2019. A l’oposició, també continuen Jordi Lloveras, experimentat cap de llista de Guíxols des del Carrer (GdC-Comuns), en espera de créixer i facilitar un relleu al llarg del mandat, i Pere Albó (MES), amb un discurs que habitualment se situa als antípodes del que defensa l’alcalde. Entre els partits del govern, tampoc hi ha canvis en els tres primers llocs de TSF ni en un PSC comandat per Josep Melcior Muñoz –amb Laura Serrano i Salvador Calabuig de 2 i 3–, que des del 2015 ha garantit estabilitat i fidelitat a Motas.

No ha estat un mandat de grans diferències, marcat per l’any llarg de la covid-19 i relatius consensos al voltant de la pandèmia, i en què les grans obres s’han focalitzat al voltant de la Corxera i el futur Museu Carmen Thyssen al monestir. Només Guíxols des del Carrer es desmarca del projecte museístic. “No ens surten els números”, diu Lloveras. Mentre que Pere Albó insisteix a recuperar el projecte antic de Can Serra i “preservar el monestir”. Per JxCat, hi ha “incertesa en el finançament, i són 13 milions d’euros”; Carrión també critica la despesa “en l’embolcall”, amb les obres que s’estan culminant a la plaça Monestir i Juli Garreta. L’alcalde, Carles Motas, espera que l’Estat hi destini una picossada del 2% cultural. I Muñoz coincideix que és “el pal de paller” del model cultural per atraure turisme i nous residents –un miler més d’empadronats arran de la pandèmia.

L’aparcament del centre

El govern de TSF i el PSC ha desencallat una altra obra pendent durant tres dècades, l’aparcament central, amb una primera estructura prefabricada a la Corxera. És la primera peça de futures fases, però no acaba de convèncer els altres grups, ja que veuen que ha servit per treure cotxes del passeig però sense un guany excessiu de places per resoldre el dèficit habitual en dies festius.

JxCat recupera en el seu programa el projecte de fer un aparcament en primera línia, sota el passeig dels Guíxols, mentre que Motas i Muñoz creuen que no té sentit en un escenari de previsió de puja del nivell del mar. Aquí, el model de GdC, de potenciar aparcaments perifèrics, per exemple, a l’esplanada de l’antiga Ileco, encaixa amb la idea de TSF i el PSC d’avançar en nous espais d’aparcament també al sector de llevant i la carretera de Palamós.

Habitatge i geriàtric

Una crítica compartida entre les formacions de l’oposició se centra en la manca d’habitatge. I l’alcalde defensa que estan treballant per promoure una trentena de pisos protegits a l’antiga Trachsler. Motas també es queixa que la Sareb fins ara no els ha posat les coses fàcils, i espera veure “com es concreta el titular” de Pedro Sánchez sobre el desbloqueig de propietats del banc dolent.

Respecte a l’altra demanda de sostre i assistència per a la gent gran, l’altre retret al govern és que no avanci el projecte d’ampliar l’asil Surís, i l’alcalde argumenta que la crisi de la covid-19 als geriàtrics ha imposat repensar-los i refer plans. El PSC aposta també per explorar opcions d’habitatges petits i tutelats.

Escombraries, un altre horitzó

El mandat ha servit per desencallar el contracte d’escombraries caducat feia anys, amb una nova concessió més cara i que ha fet millorar el servei, però en espera encara d’avaluar el progrés de la recollida selectiva, mentre cada cop més veus a l’oposició reclamen el porta a porta –ERC se suma a GdC– o més sensibilització –JxCat–. El candidat del PP també alerta de l’encariment que suposarà el final anticipat de Solius, i dur les deixalles al Vallès, una qüestió en què Motas ha marcat perfil en els darrers mesos carregant contra la decisió “improvisada i precipitada” de la Generalitat. Muñoz argumenta que la pressió fiscal no s’ha elevat els darrers quatre anys. Caldrà veure què passa en el futur.

Govern al sol i oposició a l’ombra

Motas reivindica la “transformació” de la ciutat en els seus dos mandats, i nous projectes com la rehabilitació del Palm Beach o l’espai polivalent que vol fer a tocar de la ronda Nord, en una finca pendent d’expropiar. Però, més enllà de reconèixer que s’han fet coses ben fetes, les relacions entre els dos blocs –afeblides en el darrer mandat i reconstruïdes durant la pandèmia– han acabat més distanciades que mai. Un fet il·lustratiu són les queixes per la manca de presència dels grups aliens al govern als mitjans de comunicació local, en contrast amb un alcalde omnipresent. Després de dos anys de converses entre els grups –a excepció de MES– per mirar de repartir protagonisme, la recent denúncia de JxCat al Consell de l’Audiovisual (CAC) va servir a Motas un argument en safata per aixecar-se de la taula i deixar el debat per al pròxim quadrienni.

Bloqueig.
TSF parteix d’una diferència folgada que, amb el previsible suport del PSC, li garantiria un nou mandat. ERC i JxCat, que competeixen per liderar l’oposició, volen fer l’estirada però amb calador comú. La incògnita és el PP i el vot als barris, amb un Parra que va ser impulsor de TSF el 1999.
Carles Motas
Tots per Sant Feliu.
Després d’haver estat alcalde els dos darrers mandats i vorejar la majoria absoluta el 2019, aspira a mantenir el càrrec i culminar el museu Thyssen.
Sílvia Romero
ERC.
La progressió dels republicans en nombre de vots no es va traduir en més regidors fa quatre anys, però aspiren a consolidar-se com a alternativa de govern.
Josep Melcior Muñoz
PSC.
El cap de llista socialista ha apostat per fer poc soroll i aprofitar la clau de la majoria de l’executiu durant els anys difícils del partit. Ara confia que els reconeguin la feina.
Toni Carrión
JxCat.
Un nou lideratge per mirar de reflotar la presència al ple, delmada el 2019, i ha endurit el to crític per marcar perfil.
Jordi Lloveras
Guíxols des del Carrer.
Ha consolidat la formació de l’esquerra alternativa i, sense competència de la CUP, espera créixer en vots.
Pere Albó
MES.
Tercera campanya com a cap de llista de MES per a l’exalcalde socialista, que ara mateix és diputat de JxCat.

LES CLAUS

Thyssen.
El projecte va endavant, compartit per la majoria, però amb peròs.
Pàrquing.
S’ha fet la primera fase de la Corxera, però en falten més.
Habitatge.
La darrera promoció protegida data del 2010.
Neteja.
S’ha renovat el contracte, tot i que el tancament de Solius farà encarir factures.
Mitjans.
L’oposició lamenta que la seva activitat no es veu als mitjans públics.
Cristóbal Parra
PP.
Jubilat de la banca, els populars el recuperen després d’haver fet costat a Cs, que ara no es presenta, el 2019.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat francès

Xi Jinping arriba a París per tractar els conflictes entre la Xina i la UE

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que farà gratuïta l’educació de 0 a 3 anys

SANT FELIU DE GUÍXOLS
POLÍTICA

ERC fa una crida a concentrar el vot progressista

BANYOLES
guerra a gaza

Netanyahu no acceptarà acabar la campanya militar per acordar un alto-el-foc

barcelona
POLÍTICA

Junts vol fer auditories comarcals de l’habitatge

PUIGCERDÀ
política

El PP duu a Salou l’intent de quedar-se amb tot el vot de Cs

barcelona
política

Els comuns retreuen ja també al PSC el suport al Hard Rock

barcelona
política

Aragonès fa una crida a concentrar el vot d’esquerres

barcelona
guerra a gaza

El govern israelià decideix tancar Al Jazeera al país

barcelona