Política

Els okupes acaparen el focus a la campanya a Barcelona

Colau insta a no comprar “el relat de la dreta” en aquesta qüestió durant un debat de candidats

PP, Valents i Cs acusen els governs local i català de passivitat policial amb el fenomen

El curs dels esdeveniments previs, amb l’atenció política i mediàtica assenyalant de cop a dos centres socials okupats del barri de la Bonanova a qui durant anys i panys ningú ha fet el més mínim cas, ja feia intuir que seria així. I dit i fet. El primer dia de campanya electoral de les municipals pròpiament dit a Barcelona, va tenir a l’okupació com a tema estel·lar, juntament amb la política de pactes, de controvèrsia. I res millor que ajuntar tots els candidats en un debat electoral, en aquest ca organitzat per La Vanguardia i Rac1, per donar més reverberació a la controvèrsia.

L’alcaldessa i candidata de BComú, Ada Colau, va ser la primera en incidir en el tema pe demanar “no comprar el marc de la dreta i l’extrema dreta” quan s’abordi la qüestió de l’okupació, de la qual va dir que és fenomen que “ha baixat moltíssim” a la ciutat, i criticant que el conflicte actual hagi estat atiat per “alguns partits”. La rèplica més frontral li va venir dels caps de llista del PP (Daniel Sirera), Valents (Eva Parera) i Ciutadans (Anna Grau), que van arribar a acusar a la Generalitat i a l’Ajuntament d’ordenar als seus cossos policials a no actuar, “Colau té els okupes acostumats a regalar-los-ho tot” va etzibar Parera, mentre que Grau va criticar la “banalització” de les okupacions, alhora que va considerar que l’empresa de desallotjaments extrajudicials Desokupa “forma part del problema”.

Per la seva, banda el número 1 de la llista del PSC, Jaume Collboni, ha manifestat que el seu partit té “tolerància zero amb les okupacions” i ha proposat elaborar una nova ordenança de civisme per “posar ordre als carrers”, mentre que Ernest Maragall (ERC) ha aprofitat per carregar contra els socialistes, recordant que els edificis okupats de la Bonanova són propietat de la Sareb, “la immobiliària de Pedro Sánchez”, que fa deu anys que els té “abandonats”. Finalment, Xavier Trias (Junts) ha emfatitzat que “okupar un pis és un delicte”, però ha reconegut que hi ha altres okupacions d’”origen social complicat” que requereixen un “lideratge preventiu”.

Ja fora de debat, la qüestió en general, i els fets de la Bonanova en particular, han seguit generant soroll. Així, Daniel Sirera ha aprofitat una roda de premsa per parlar de l’inici de la campanya per buscar directament el turmell de l’alcaldessa: “És molt greu que en una societat moderna i democràtica que una alcaldessa que va ser okupa, defensi els okupes, estigui molt orgullosa d’haver estat okupa i doni vivenda social a persones que entren una porta per entrar i okupar aquell immoble”, va censurar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia