Política

Estats Units

Washington denuncia un atac informàtic de la Xina

Agències de ciberseguretat dels EUA i Microsoft alerten que els atacants s’estarien infiltrant a infraestructures crítiques per interrompre en un futur la comunicació amb Àsia

Pequín nega estar-hi involucrat i acusa els nord-americans de propagar notícies falses

L’Agència Nacional de Seguretat (NSA, les sigles en anglès) i el l’empresa tecnològica Microsoft han alertat d’un atac informàtic contra “infraestructura crítica” dels Estats Units d’Amèrica (EUA) des de la Xina.

El gegant informàtic ha descobert una campanya d’atacs cibernètics que tindria com a objectiu poder “interrompre la comunicació” entre nord-amèrica i Àsia en futures crisis. Microsoft ha identificat Volt Typhoon, una organització xinesa que normalment treballa en l’espionatge i recollida d’informació patrocinada per Pequín, com l’autora dels atacs.

Segons explica en un comunicat , els hackers han dirigit des de mitjan 2021 atacs a infraestructures crítiques situades a l’illa de Guam –un territori dels EUA en una ubicació estratègica del pacífic– i a altres llocs del país, amb la intenció “d’espiar i mantenir l’accés” no autoritzat “sense ser detectats durant el màxim temps possible”. L’empresa detalla que les organitzacions afectades són dels sectors de comunicacions, fabricació, serveis públics, transport, construcció, marítim, govern, tecnologia de la informació i educació.

El director de ciberseguretat de l’NSA, Rob Joy, ha corroborat que “un actor patrocinat per la Xina” ha utilitzat “eines integrades a les xarxes per evadir les nostres defenses i no deixa cap rastre”. Es tracta d’un tàctica coneguda com Living off the Land (LotL), en que els atacants penetren en els sistemes de les víctimes a través de les portes d’entrada de programes aparentment segurs que no aixequen sospites, introduint-hi codis maliciosos.

L’NSA alerta que els atacants eviten la detecció dels sistemes de protecció confonent-se amb els sistemes normals de Windows i les activitats legítimes de xarxa.

En aquest sentit, remet els gestors de la seguretat dels sistemes a la guia publicada per l’Agència de Ciberseguretat i Seguretat d’Infraestructures (CISA) per intentar prevenir aquestes incursions.

També treballen en la identificació de possibles ciberatacs l’Oficina Federal d’Investigació (FBI) i agències del Canadà, Austràlia, Nova Zelanda i el Regne Unit, la xarxa d’intel·ligència coneguda com Five Eyes (Cinc ulls, en anglès).

La Xina ho nega

La portaveu del ministeri d’Exteriors xinès, Mao Ning, ha qualificat de “notícies falses” les informacions relacionades amb el suposat ciberatac a infraestructures crítiques dels EUA. “És una notícia feta de retalls, amb greu manca de proves i extremadament poc professional”, ha lamentat. Segons ella, tot plegat “és òbviament una operació col·lectiva de desinformació per part dels EUA”.

Mao ha considerat iròniques les acusacions nord-americanes i ha reiterat la denúncia xinesa sobre que Washington hauria llançat atacs informàtics contra una universitat politècnica xinesa. La portaveu ha exigit als nord-americans que “expliquin” aquesta suposada incursió “en comptes de propagar notícies falses per desviar l’atenció”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries