Política

La representació de la ultradreta es dispara a uns nivells mai vistos

Aliança Catalana, el Front Nacional, Som Identitaris i Vox entren a 81 ajuntaments

Garcia Albiol arrasa a tots els barris i Sirera veta Ada Colau

Tenen un punt de partida oposat pel que fa a la construcció nacional però comparteixen posicions similars en l’abordatge de la immigració i la seguretat. La ultradreta espanyolista de Vox i la que representen les candidatures d’Aliança Catalana, Som Identitaris i el Front Nacional de Catalunya han aconseguir representació a un total de 81 municipis. El salt més notable l’ha experimentat Vox, que el 2019 només va aconseguir tres regidors a Salt. En aquesta ocasió ha sumat 124 edils al conjunt del país i apareix com la tercera força més votada a Salt i també a municipis com Mataró i Sentmenat, per posar dos exemples –també és el tercer partit més votat al conjunt de l’Estat.

Però el que potser crida més l’atenció és la victòria d’Aliança Catalana, el partit que encapçala Sílvia Orriols, a Ripoll. Orriols va representar el Front Nacional de Catalunya a la ciutat que es va veure sacsejada pels atemptats islamistes del 2017 comesos per alguns dels seus veïns. El març del 2020 es va desvincular del partit i s’ha presentat enguany sota la sigle d’Aliança Catalana, que ha aconseguit 1.401 vots i sis regidors. En declaracions a TV3 es va mostrar ahir convençuda que la resta de partits faran un govern de concentració per fer-la fora de l’alcaldia i es va mostrar desafiant a Twitter acusant “els homes que tapen els cabells de les dones i de les filles” de representar l’extrema dreta. Orriols va piular “Salvem Catalunya, tanquem la mesquita” com a mostra del discurs islamòfob que esgrimeix.

No ha estat l’únic municipi on la ultradreta ha aconseguit l’alcaldia. Al poble tarragoní de la Masó, que no arriba als 300 habitants, el Front Nacional de Catalunya (FNC) , amb Albert Camps al capdavant, ha obtingut quatre dels set regidors, mentre que Compromís Municipal n’ha aconseguit tres. El FNC fa també fa bandera dels dos regidors que ha aconseguit a Manresa.

És el mateix nombre d’edils que ha aconseguit a Vic el nou partit de Josep Anglada, un vell conegut de la ultradreta catalana des que va crear Plataforma per Catalunya (PxC). 1.193 vigatans han donat suport a Som Identitaris, que igual que va fer PxC entre el 2002 i el 2019 –any en què es va integrar a Vox– considera la “immigració massiva” com un risc per a “les nostres tradicions culturals”.

La singularitat d’Albiol

Pel que fa a la dreta, el PP ha aconseguit triplicar representació i passar de 66 a 196 regidors arreu del país. El màxim exponent del triomf popular ha estat Xavier Garcia Albiol, que ha arrasat a Badalona amb 18 edils, set més que el 2019. La victòria ha estat aclaparadora, ja que la seva ha estat la llista més votada als 34 barris de la ciutat, també en aquells on fa quatre anys van guanyar partits independentistes. Ahir, Garcia Albiol va defensar que “la singularitat” del seu projecte va aconseguir “esborrar les fronteres ideològiques”. És un fenomen similar al del PP a Castelldefels, que s’ha quedat a un regidor de la majoria absoluta amb una campanya que ha posat l’accent en el candidat, Manu Reyes, més que no pas en el partit. A Barcelona, el candidat del PP, Daniel Sirera, va fer ahir una lectura en clau estatal, motivada per l’anunci de les eleccions el 27 de juliol, i va demanar que la governabilitat a l’Ajuntament no serveixi per “un intercanvi de cadires i cromos” amb vista a les eleccions espanyoles. També va advertir que veu “complicadíssim, per no dir impossible”, donar suport a Jaume Collboni si també té els vots d’Ada Colau.

Ciutadans, els grans perdedors de les municipals, van reconèixer diumenge a la nit que el partit no ha sabut “mobilitzar” el vot de confiança que ha demanat, referint-se a Barcelona. En clau espanyola, la portaveu, Patricia Guasp, va afirmar que el context “molt polaritzat” deixa “el centre liberal amb dificultats per trobar” aquest espai.

LA XIFRA

1.401
vots
ha aconseguit Aliança Catalana a Ripoll, el que s’ha traduït en sis regidors i a ser la llista més votada.

LA FRASE

L’esquerra ‘pija’ hauria de fer la reflexió de per què als barris amb més problemes Vox puja
Daniel Sirera
Candidat del PP a Barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona