Política

Política

Trias buscarà un pacte estable de govern un cop sigui alcalde

Alcalde pel vot d’onze regidors i, després, màxim responsable d’un govern municipal que tingui el suport més ampli del ple de Barcelona. Aquest és el full de ruta d’urgència que s’ha marcat Xavier Trias per fer efectiva la presa de possessió com alcalde de la capital del país i que preveu, com a segon element, el desenvolupament del seu govern.

És una estratègia que, a hores d’ara, té tots els números per acabar reeixint però que també té dos grans condicionants que la poden modificar, un per refermar-la i un altre per desbaratar-la completament. El primer comportaria l’obtenció explícita del suport dels cinc regidors clau d’Esquerra Republicana, i l’entrada d’aquest partit en el govern de la ciutat, blindant Trias i fent impossible un acord de sociovergència, i l’altra circumstància passaria per tot el contrari: que els republicans es decantessin pel pacte de progrés tan reivindicat per l’alcaldessa Ada Colau.

A favor d’aquesta segona possibilitat, que comportaria tornar a tirar per terra la norma no escrita de fer alcalde el cap de llista de la candidatura més votada, hi ha el fet que de moment Jaume Collboni ja s’ha reunit amb Ernest Maragall i, per contra, amb Xavier Trias només hi ha mantingut una conversa telefònica. Ernest Maragall també s’ha reunit amb l’alcaldessa, Ada Colau, si bé és cert que la primera trobada cara a cara la va tenir, dilluns, amb Trias. Fonts del partit republicà asseguren que aquestes trobades han estat formals, sense entrar a fons en cap negociació, i subratllen que posen ERC en el centre del debat.

De totes maneres, Xavier Trias reivindica per a ell el paper clau de la seva candidatura, i ahir, davant de la porta principal de l’ajuntament va dir: “Seré alcalde amb més o menys suport, i després tindrem la feina de fer un govern que pugui ser estable.” Trias va reclamar a Colau: “Que reconegui que he guanyat jo”, que “no tingui l’atreviment de fer coses tan estranyes com les que va fer Valls”, i va assegurar que el seu triomf ja genera “il·lusió a la ciutat”. Com a mostra d’aquest estat d’ànim va explicar la manera com va ser rebut per l’empresariat en les jornades del Cercle d’Economia.

Xavier Trias també va demanar un bany de “realisme” a la resta de grups recordant: “Tinc onze regidors”, més que cap altre, i va reconèixer que amb l’imprevist de la convocatòria de les eleccions general “tot es complica”.

Trias va fer aquestes declaracions ahir a peu de la plaça de Sant Jaume. Hi havia convocat el seu grup a dos quarts de dotze del migdia per fer-se una foto davant de la casa consistorial, escenificant el triomf i l’entrada a l’edifici on van mantenir la primera reunió de treball.

Pocs minuts abans del gest de Trias, dins de l’ajuntament, a la galeria gòtica, Ada Colau insistia en els 24 regidors que permetrien conformar una majoria “de progrés” i es comprometia a treballar en aquest sentit. L’alcaldessa també explicava públicament el que ahir ja avançava aquest diari, en el sentit que el seu destí polític és Barcelona i que, si bé col·laborarà amb la campanya de Yolanda Díaz en les generals, ella no formarà part de cap llista.

Al seu torn, Jaume Collboni també va aprofitar els micròfons que la premsa li va posar per fer ahir declaracions públiques en el mateix sentit que la seva sòcia de govern. El cap de llista del PSC va parlar en el marc de la jornades del Cercle d’Economia que aquests dies s’estan convertint en l’epicentre de l’atenció política. En aquest fòrum també ho va fer el cap de llista del PP, Daniel Sirera, que es va mostrar disposat a escoltar les propostes de Xavier Trias per Barcelona.

LES FRASES

Seré alcalde amb més o menys suport, i després tindrem la feina de fer un govern per la ciutat de Barcelona que pugui ser estable
L’alcaldessa Colau que no tingui l’atreviment de fer coses estranyes com les que va fer Valls
Xavier Trias
candidat a l’alcaldia de barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona