Política

política

El govern i Junts s’insten a continuar explorant un “front comú”

El govern i Junts es van instar ahir al vespre a continuar explorant “fórmules concretes de col·laboració” per bastir alguna mena de front comú amb vista a les eleccions generals del 23 de juliol, després d’una hora i quart de reunió a la tarda al Parlament entre el president, Pere Aragonès, i la consellera Laura Vilagrà, d’un cantó, i els dirigents Laura Borràs, Jordi Turull i Albert Batet, de l’altre. Segons Borràs, que va comparèixer tot seguit, les parts no van descartar cap opció, tampoc la llista conjunta que Junts proposa. Fonts consultades de Presidència, però, ja ho negaven. És a dir, que sí que donen per descartada l’opció de presentar-se plegats.

Junts, en tot cas, va posar com a condició que el front que es planteja sigui “en clau catalana i independentista”; és a dir, que no veu clar que inclogui els comuns i no ha de ser contra la dreta espanyola, fet que ja donen per pressuposat. Els uns i els altres sí que van coincidir en l’anàlisi sorgida del 28-M que els cal superar les desconfiances per superar la desmobilització i el desànim, i es van convidar a continuar parlant-ne en privat en els pròxims dies. Junts, que ha de fer un procés intern de primàries per triar candidat, va fer tot seguit una executiva per valorar-ho. A més, va anunciar que farà en paral·lel en els pròxims dies una sèrie de reunions amb partits i entitats independentistes.

El president havia obert la seva tanda de contactes amb partits sobiranistes al matí amb el líder d’ERC, Oriol Junqueras, que ja va deixar clar després, en al·lusió a una llista conjunta, que no comparteix propostes “amb un sentit tàctic” contra el govern. Junqueras va concretar què proposa ERC per concretar el front democràtic, començant per pactar un seguit de punts comuns de mínims –o de màxims– que representen els grans consensos de país al voltant de la llengua, l’escola, l’amnistia, l’autodeterminació i la fi de la repressió, però també l’economia i les infraestructures. El republicà, a més, va parlar de “prioritzar” els pactes independentistes als ajuntaments i ens supramunicipals, va demanar més “respecte i suport” al govern, tot i que no va especificar si això volia dir tornar a parlar perquè Junts hi torni, i també un acord perquè, explícitament, sigui Junts qui ocupi la pròxima presidència del Parlament. Segons Borràs, de tot plegat no se’n va parlar específicament a la tarda.

La CUP, pel seu cantó, va compartir la preocupació d’Aragonès per l’escenari que deixa l’auge de la dreta, però li va reclamar que la reflexió pel “correctiu” a l’independentisme sigui de fons, ja que tem que ara no es vulgui només una escenificació per la patacada electoral i la proximitat a les eleccions. “A corre-cuita no es troben solucions a problemes profunds, no es pot pretendre que en un mes i mig se solucioni el que no s’ha resolt en anys”, va dir la diputada Eulàlia Reguant.

Tot i que els comuns no van fer cap valoració posterior, en la sessió de control del matí ja havien deixat clar que la proposta d’Aragonès els resulta “decebedora”, segons la seva líder, Jèssica Albiach, que fins i tot va elevar el to per denunciar que el seu és un “govern debilitat” que només planteja “fugides endavant”. “Amb Junts no anirem ni a la cantonada”, ja va deixar clar, mentre li retreia que hagi “abaixat els braços” i no doni cap opció a les forces d’esquerra de guanyar el 23-J.

Entretant, fonts de Presidència feien una valoració positiva de les trobades, malgrat que són “molt inicials”, i van insistir en la importància de seguir treballant en un front comú. Segons les mateixes fonts, Aragonès va instar els partits a seguir buscant les millors fórmules de cara al 23-J, per un cantó, però també “amb mirada llarga i de fons”, per l’altre. El president tancarà avui al matí aquesta primera volta amb una delegació del PDeCAT formada per Marc Solsona i Ferran Bel. A partir d’aquí, i de l’evolució de les converses, es decidirà si hi continua implicat en primera línia o les deixa en mans dels partits.

No es pot pretendre que en un mes i mig se solucioni el que no s’ha resolt en anys. No tot són les eleccions
Eulàlia Reguant
diputada de la cup
No ens sembla que hagi de ser difícil arribar a acords programàtics de mínims... o màxims
Oriol Junqueras
president d’erc
Seguirem treballant en un front comú, que tenim clar que ha de ser per avançar cap a la independència
Laura Borràs
presidenta de junts


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona