Política

política

Del Toro perd als jutjats

Dues sentències absolen dues persones que havien difós la imatge de la secretària del jutjat que va investigar l’1 d’octubre

Dos jutjats de Barcelona, els penals 5 i 28, han absolt dos ciutadans que van difondre la imatge de Montserrat del Toro, la secretària judicial del jutjat d’instrucció 13 encarregat de la gran investigació sobre els preparatius del referèndum de l’1 d’octubre de 2017. La imatge de Del Toro va ser difosa per les xarxes socials arran de la declaració d’aquesta l judici del Tribunal Supem a membres del govern de la Generalitat i líders socials de l’independentisme.

Del Toro, que va demanar expressament ser testimoni protegit en aquell judici i que la seva imatge no es retransmetés per televisió, va denunciar els ciutadans que van obtenir la seva fotografia d’internet i la van difondre. Els acusava del delicte de revelació de secrets, obstrucció a la justícia, coaccions, injúries i assetjaments.

Del Toro argumenta –així ho va explicar als judicis– que la difusió de la seva imatge li va provocar un gran trasbals. Que va rebre amenaces, també de ser violada amb una canya esberlada. Que els seus fills van haver de prendre precaucions de seguretat amb consells dels Mossos d’Esquadra, que es va haver de protegir amb tanques el seu domicili, que el cotxe del seu marit va patir desperfectes i que van enviar la filla fora de Catalunya pel risc que, aparentment, suposava el fet de tenir una gran semblança amb sa mare

En el cas que ha vist el penal 5 es tracta d’un home que va difondre la imatge de la secretària judicial en una sola piulada a Twitter on afegia algun comentari com “spiderman” o “judici farsa”. La jutgessa del cas ha arribat a la conclusió que no està provat que l’autor de la piulada volgués intimidar la secretària judicial o facilitar-ne l’escarni públic.

A la sentència es ressalta que la informació sobre Del Toro, també la seva imatge, es van obtenir lliurement de les xarxes socials on la secretària hi penjava els seus comentaris. La jutge també resol que la llibertat d’expressió del processat ha de prevaldre davant les acusacions i contrasta el que va dir aquest home amb el que van difondre altres investigats per fets similars que, al seu entendre, sí que serien constitutius de delicte.

Pel que fa al cas del penal 16 es tracta d’una dona que va fer diverses piulades sobre Del Toro, difonent la imatge i, fins i tot, dedicant-li la lletra d’aquella cançó que diu “que la detengan...”.A la sentència s’hi diu que, en tot cas, les piulades van ser una acció de falta de respecte però que no es buscava el “vilipendi” de la destinatària dels missatges.

En aquest cas, Del Toro va exercir l’acusació particular i, en el primer, va intervenir l’advocacia de l’Estat. En el cas del penal 5 es demanaven 4 anys de presó i en el de la dona 2 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona