Montilla retreu a CiU i ERC que portin els seus «problemes» a Europa i no mirin per la Unió

Subratlla que la cap de cartell del PSC, Maria Badia, és l'única que va donar suport a la Constitució europea

Lluny d'abonar el plantejament de les eleccions europees com un plebiscit per a les catalanes previstes per al 2010, Montilla va enfilar el discurs eminentment europeu i molt centrat en la crisi econòmica amb què el PSC concorrerà a les urnes el 7 de juny. «Hi ha partits que no treballen per millorar Europa sinó per traslladar-hi els seus problemes», va sentenciar. I hi va afegir que el PSC, «davant de la irresponsabilitat d'altres», actuarà «de manera responsable», perquè en un món global «no té sentit treballar per un mateix». Una estratègia que va de bracet amb l'elecció com a cap de cartell de la formació de Maria Badia, que el consell nacional va ratificar per unanimitat. A diferència dels candidats sobiranistes i provinents dels seus entorns amb què CiU i ERC pretenen mobilitzar els seus electorats –Ramon Tremosa i Oriol Junqueras–, el PSC prioritza la marca que li aporta pertànyer a la «família» dels socialistes europeus i ha optat per una candidata que fa anys que treballa a l'eurocambra amb Raimon Obiols, que l'acompanyarà com a segon candidat català.

Visió europeista

«Ens cal més Europa», va proclamar Montilla, que va assegurar que no és «incompatible» preocupar-se per Catalunya i alhora pel conjunt d'Europa. Com a plena defensora d'aquesta premissa es va presentar Badia, per qui al Parlament Europeu els catalans han de treballar «sobre la base d'interessos compartits, teixint complicitats». El primer secretari del PSC va rematar l'argumentació subratllant que Badia és l'única candidata catalana que va votar a favor de la Constitució europea.

Eix dreta-esquerra

Montilla va coronar el seu discurs apuntant que hi ha dues visions possibles d'Europa: la «progressista», simbolitzada per Josep Borrell, i la «conservadora», amb Alejo Vidal-Quadras al capdavant. I va argumentar que, en un context de crisi com l'actual, s'ha de frenar l'hegemonia de la dreta al Parlament Europeu per impulsar polítiques socialistes que implantin «un model més social i més just». És en aquest escenari que va al·legar que l'«afiliació fraternal» al grup socialista europeu dóna força als candidats del PSC, que s'integraran a la llista del PSOE que encapçala Juan Fernando López Aguilar: Badia, molt probablement, ocuparà un dels cinc primers llocs. A tall d'exemple, Montilla va destacar que la «força» dels socialistes ha permès frenar «l'atac dels populars contra la immersió lingüística» o contribuir que Barcelona aculli el secretariat de la Unió pel Mediterrani. En canvi, va contraposar, els caps de cartell dels altres partits catalans s'afegiran al grup «que més els convé».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona