Política

Sant Feliu Sasserra sortirà del Lluçanès el pròxim 19 de juny

El guanyador de les eleccions municipals va prometre que sortiria de la nova comarca, fet que complirà dos dies després de prendre possessió com alcalde

Tot just fa poc més d’un mes que el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) publicava la creació de la nova comarca del Lluçanès, la 43a del país, un cop va rebre el vistiplau del Parlamenti després de més de vint anys d’estar encallada. Ara, però, un dels municipis que en teoria formaven part de la nova comarca, Sant Feliu de Lluçanès, en sortirà el pròxim dilluns 19 de juny per tornar a ser del Bages. I és que a Sant Feliu el ‘no’ es va imposar a la consulta que es va fer el 2015 en 13 municipis, una negativa que es va repetir en quatre municipis més, tots limítrofs amb altres comarques (Sant Bartomeu del Grau, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Boi de Lluçanès i Santa Maria de Merlès). De tots els municipis on va guanyar el ‘no’, només Sant Feliu va entrar a formar part de la comarca fa un mes enrere.

El resultat de les eleccions municipal ha precipitat la sortida del municipi. L’alcaldable d’Ara Sant Feliu i futur alcalde, Joan Ramon Domènech, ha explicat a l’ACN que dilluns es convocarà un ple extraordinari per aprovar la sortida del Lluçanès, tal com van prometre durant la campanya.

De fet, les municipals a Sant Feliu es van convertir en un plebiscit sobre aquesta qüestió. Mentre que ERC, al govern, defensava donar una oportunitat a la comarca des de dins, Ara Sant Feliu proposava sortir-ne d’immediat.

Domènech ha explicat que una de les raons de sortir de la nova comarca és que s’hagi tirat pel dret “sense respectar la voluntat del poble”. Un dels motius pels quals Domènech diu que es van presentar a les eleccions precisament era per revertir la decisió d’entrar a la nova comarcal del Lluçanès. Ara Sant Feliu lamenta que la creació de la comarca s’aprovés “ràpid” i per “interessos partidistes”.

Ja es contemplava sortir abans del març del 2026

La creació de la comarca del Lluçanès ja contemplava que si algun municipi en volia sortir, podia fer-ho abans del març del 2026, sense cap altre tràmit. D’aquesta manera, Sant Feliu Sasserra passarà a formar part una altra vegada al Bages. L’acord s’aprovarà perquè Ara Sant Feliu compta amb quatre dels set regidors que conformen el ple. Els altres tres són d’ERC.

Domènech creu que la creació d’un nou consell comarcal suposarà “una despesa més de gent i cadires”. De fet, ell és partidari de mantenir la fórmula del Consorci del Lluçanès, ja que considera que “és una eina que funciona” i on estan inclosos tots els pobles del territori del Lluçanès. De fet, es pregunta “per què necessitem a entrar a una altra comarca i a un altre consell comarcal si ja en tenim un, que és el del Bages, i funciona”.

La previsió que hi havia sobre la comarca del Lluçanès era que els vuit municipis del ’sí’ i Sant Feliu funcionessin els propers quatre anys encara sense consell comarcal però a través d’una mancomunitat. Aquest òrgan transitori ha d’actuar com a vertebrador del territori fins el 2027, moment en què es preveu constituir el nou Consell Comarcal del Lluçanès.

Els municipis que conformaran la comarca del Lluçanès, doncs, seran Alpens, Lluçà, Olost, Oristà, Perafita, Prats del Lluçanès, Sant Martí d’Albars i Sobremunt.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries