Política

El PP i Vox avancen una bateria d’atacs contra el català al País Valencià

Volen acabar amb la promoció de la llengua a les escoles, amb les oficines lingüístiques i el requisit per a l’administració

El PP i Vox ja havien dit que la llengua pròpia del País Valencià estava a la diana i el primer que han anunciat és una bateria de mesures per atacar el català que ja han concretat, després de segellar el pacte de govern, liderat pel popular Carlos Mazón. En declaracions a la Cadena Cope, el futur president de la Generalitat Valenciana ha explicat que els primers moviments que prendrà seran revertir les polítiques de promoció de la llengua i, sobretot en el vessant educatiu. Així, ha assegurat que es carregaran “l’exèrcit d’assessors lingüístics” que hi ha als col·legis per potenciar el valencià i ha afegit que garantirà la “llibertat educativa”. Ho ha resumit amb la voluntat d’“acabar amb el procés a la valenciana” a les aules i garantir la “llibertat”. És a dir, ha vinculat l’impuls de la llengua pròpia a l’ensenyament i de la normalització dels darrers anys d’executiu valencià amb un procés independentista.

De fet, un dels eixos de la campanya ha estat combatre la llei educativa de plurilingüisme impulsada per l’exconseller d’Educació Vicent Marzà, de Compromís. Això podria suposar un retrocés pel català a les aules, ja que desapareixeria de moltes escoles, que ja no tindrien el mínim de 25% d’hores. I les zones castellanoparlants, d’influència aragonesa, podrien tornar a quedar exemptes de manera general. El retorn a la doble línia tradicional podria afeblir l’idioma del país, que ja es trobava al voltant del 30% abans de la reforma educativa del govern del Botànic.

També s’ha compromès a suprimir l’Oficina de Drets Lingüístics, que ha arribat a dir “Oficina de Policia Lingüística”, com també a reforçar la inspecció als centres. En la mateixa línia, ha criticat que el requisit lingüístic hagi arribat a la Sanitat i ha arribat a assegurar que “compta el mateix el valencià que el doctorat”. “Ara ens hem assabentat que les cataractes s’operen en castellà o valencià, en lloc de bé o malament”, ha etzibat.

Tot això ho ha assegurat el futur president valencià, Carlos Mazón, després de la primera reunió celebrada aquest dimecres per a avançar en el desenvolupament del pacte de govern. El popular ha detallat que hi haurà deu conselleries, que es repartiran de manera proporcional i ha indicat que Educació i Sanitat són “clau” per al PP. D’altra banda, ha volgut matisar que el seu soci de govern és “perfectament conscient” que el PP té 40 diputats a les Corts Valencianes i Vox , 13, i que el protagonisme els correspon a ells, no pas als ultradretans, amb qui ha exhibit plena sintonia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries