Política

Zapatero reclama a Montilla unitat amb el PSOE

Política

José Luis Rodríguez Zapatero es va mostrar ahir impassible davant l'ofensiva política engegada per José Montilla perquè no s'ajorni la negociació del finançament català. El president espanyol va aprofitar la Festa de la Rosa del PSE-PSOE a Barakaldo per recordar a Montilla, al·ludint-hi de manera implícita, que la prioritat és el projecte socialista.

Zapatero ho va dir amb un punt de vehemència, davant una expressió severa de Montilla, que se l'escoltava des de la platea acompanyat d'una massiva presència de dirigents socialistes catalans. Entre ells hi havia José Zaragoza, Miquel Iceta i Manuela de Madre, així com el ministre Celestino Corbacho.

Ideals i principis
"Per sobre de tot ens uneixen ideals i principis. Per sobre de tot ens diem companys. Siguem d'on siguem i hàgim nascut on hàgim nascut", va proclamar Zapatero entre aplaudiments mentre cridava a la unitat dels socialistes per sobre de les diferències territorials.

El president espanyol no va aclarir si ajornarà la negociació del finançament català, tal com demanen destacats barons socialistes. Després d'una tímida disposició a complir els compromisos adoptats davant els ciutadans, va advertir que el finançament s'haurà d'abordar tenint en compte que l'Estat espanyol "està immers en la desacceleració econòmica". Precisament aquest és l'argument utilitzat pels partidaris de l'ajornament. Zapatero sí que va ser clar en anunciar que tant les solucions a la sequera com el finançament vol que siguin fruit de grans acords. "Hi convido tots els partits", va insistir, mentre convidava el Partit Popular a participar-hi. Va remarcar que aquestes són qüestions que "afecten l'Estat i que afecten la imatge d'Espanya al món", i que per això hi vol consens.

Montilla no es va reunir a soles amb Zapatero tot i la coincidència de tots dos a Barakaldo. El president espanyol i el català van coincidir, això sí, en una trobada prèvia al costat dels altres dirigents territorials del PSOE. El president català va evitar fer declaracions, per no mantenir activa la polèmica.

Zapatero va confirmar que el 20 de maig "escoltarà amb atenció" el lehendakari Juan José Ibarretxe quan visiti la Moncloa, però poc més. Res de consultes populars ni d'òrgans comuns entre Euskadi i Navarra. El president del govern espanyol, després de subratllar que al lehendakari ja "l'he escoltat molt", va reiterar que no acceptarà "aventures que traspassin les regles del joc" que marca la Constitució. I va emplaçar el cap de l'executiu basc a "dialogar més" amb el PSE. És a dir, que Zapatero només acceptarà ampliar l'autogovern d'Euskadi si abans el PNB pacta la reforma.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
uruguai

L’expresident José Mujica anuncia que té un tumor a l’esòfag

barcelona
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona
política

ERC recorre a la JEC contra l’ús electoralista de l’“exhibició mediàtica” de Sánchez

barcelona