Política

política

Sánchez anul·la la pròrroga per congelar els lloguers

El Consell de Ministres va aprovar ahir actualitzar el paquet de mesures acordat en el seu dia per fer front a la crisi derivada del conflicte d’Ucraïna, fet que implicarà, per exemple, allargar fins a finals d’any la suspensió en vigor dels desnonaments que afecten llars vulnerables. Per contra, però, l’executiu de Pedro Sánchez ha decidit suprimir la possibilitat de prorrogar sis mesos els contractes de lloguer que expiren a partir de l’1 de juliol. Una crossa, aquesta, que el que pretenia essencialment era evitar el sobrecost inherent que implica la renovació del contracte. La vicepresidenta primera i ministra d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, va justificar que s’elimini aquesta mesura tot recordant que ja ha entrat en vigor la llei d’habitatge, que fixa el límit de les pujades en un màxim d’un 2% el 2023 i del 3% el 2024. El que Calviño no va explicar, però, és que aquest topall al qual ella al·ludia al que fa referència és a les actualitzacions anuals que s’apliquen als preus del lloguer, i en general a qualsevol altre servei, lligades a l’IPC.

L’eliminació de l’opció de pròrroga no ha agradat al soci del PSOE en l’executiu, Unides Podem, i, sobre això, Calviño va replicar que “no li consta” cap tipus de proposta en contra de les adoptades quan s’ha tramitat el paquet anticrisi en el Consell de Ministres. Entitats en defensa del dret a l’habitatge com ara el Sindicat de Llogateres també van lamentar la decisió, que consideren “molt greu”. “Sense la regulació de preus en vigor a cap territori de l’Estat, és una canallada que suposarà una allau de pujades de lloguer i expulsions. El PSOE, al servei de la patronal immobiliària”, indiquen en una piulada.

Entre la resta de mesures anticrisi que s’han consolidat, hi ha la rebaixa de l’IVA dels aliments bàsics i els descomptes al transport públic. També s’allarga la congelació del preu de la bombona de butà i les bonificacions del combustible per als transportistes professionals, que seran de 10 cèntims per litre de carburant fins al setembre i de 5 cèntims en l’últim trimestre de l’any. Igualment, el govern espanyol ha autoritzat aquest les comunitats autònomes i entitats locals a dotar-se de noves eines per “limitar i ordenar” el sector de les VTC per raons mediambientals o de gestió de trànsit.

En un altre ordre de coses, el Consell de Ministres d’ahir també va aprovar el decret d’oblit oncològic. En la majoria de les legislacions sobre aquesta matèria, es fixa el període de 10 anys després de passar un càncer i no haver tingut cap recaiguda per no haver de declarar que s’ha tingut la malaltia. En el cas del decret espanyol, el període per tenir dret a l’oblit oncològic són cinc anys. Segons va narrar la vicepresidenta primera i ministra d’Assumptes Econòmics, se’n podran beneficar aquelles persones que hagin vençut un càncer cinc anys després d’haver superat la malaltia, i “sense recaiguda posterior”. D’aquesta manera, es protegeix aquestes persones perquè no es vegin perjudicades per la contractació de qualsevol producte, sigui “financer o no”.

http://www.elpuntavui.cat/societat/article/6-urbanisme/2306192-el-govern-espanyol-elimina-l-opcio-de-prorrogar-mig-any-els-lloguers-que-expiren-l-1-de-juliol.html

2306192



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Europa

Ucraïna denuncia un nou atac massiu rus contra la seva infraestructura energètica

Barcelona
política

ERC reclama al PSC que concreti la seva proposta de finançament

barcelona
política

Boye es querellarà per prevaricació contra el jutge Aguirre

barcelona
Estat Francès

El partit de Le Pen lidera els primers sondejos però sense majoria absoluta

Barcelona
Política

Mor Antoni Bargues, històric referent del nacionalisme valencià

Política

El jutjat de Tarragona investiga el presumpte espionatge a una tècnica municipal

Tarragona
guerra a gaza

Almenys 25 morts en un atac israelià contra tendes de desplaçats a Rafah

barcelona
judicial

Buch també demana l’amnistia per anul·lar la seva condemna

barcelona
Política

L’Ajuntament de Tarragona canvia el nom franquista de tres carrers

Tarragona