Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Prigojin volia capturar líders militars russos

L’acció s’havia de portar a terme durant una visita a la frontera amb Ucraïna que havien de fer el ministre de defensa i el cap de l’Estat Major

El cap dels mercenaris del Grup Wagner, Ievgueni Prigojin, planejava capturar líders militars russos com a part de la rebel·lió que va posar en marxa el cap de setmana i que va avançar després que la intel·ligència russa descobrís el seu pla, segons ha informat aquest dimecres The Wall Street Journal (WSJ) citant fonts occidentals.

Segons aquestes fonts, originalment Prigojin preveia capturar al ministre de Defensa, Serguei Xoigú, i al cap de l’Estat Major General, Valeri Gueràssimov, durant una visita que tenien previst fer a una zona fronterera amb Ucraïna, però els serveis secrets russos van destapar el pla dos dies abans de la seva execució.

Agències d’intel·ligència occidentals, apunta el periòdic, també van tenir coneixement dels plans del líder de Wagner i consideraven que tenia possibilitats d’èxit, que es van enfonsar en filtrar-se la conspiració i forçar a improvisar una alternativa.

El diari WSJ assenyala que fonts occidentals creuen que Prigojin havia comunicat les seves intencions al general rus Serguei Surovikin, una informació també publicada per The New York Times i que ha estat qualificada d’“especulació” pel Kremlin.

Segons les fonts del diari econòmic, Prigojin havia acumulat armament i munició i esperava que part de les Forces Armades russes se sumessin al motí i es rebel·lessin contra els seus comandants.

Després de saber que el seu pla s’havia filtrat, el cap del grup de mercenaris va avançar els seus moviments i va capturar la ciutat de Rostov per a després enviar una columna en direcció a Moscou, que es va detenir després d’unes negociacions en les quals va fer de mediador el president de Bielorússia, Alexandr Lukaixenko.

L’acord aconseguit entre el Kremlin i Prigojin per a detenir el motí preveia l’anul·lació del càrrec penal per rebel·lió armada contra el cap de Wagner a canvi que s’exiliés a Bielorússia.

El president rus, Vladímir Putin, també va oferir als mercenaris que es van revoltar al costat de Prigojin anar-se’n al país veí o subscriure un nou contracte amb el ministeri rus de Defensa o altres agències de seguretat de Rússia per a subordinar-se a les estructures legals i oficials.

En els seus missatges dels últims dies, Prigojin va dir públicament que la seva rebel·lió tenia com a objectiu desbancar a Xoigú i Gueràssimov, com a responsables dels problemes en la invasió d’Ucraïna, però que no buscava enderrocar el govern de Putin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
opinió

Comunes contra el casino

Clara Ponsatí
Candidata d’Alhora

“Els partits independentistes s’han entregat a Espanya”

Barcelona

El nou Trueta, el gran repte

Girona

Pistes independents: la clau

Barcelona
Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes