Política

kosova

Kosova declara “terroristes” dos grups serbis als quals responsabilitza de disturbis

El govern kosovar ha acusat aquests grups de pressionar la població serbokosovar perquè participi en protestes violentes

El govern de Kosova ha declarat aquest dijous com a “terroristes” a dues organitzacions a les quals responsabilitza dels recents disturbis en la nòrdica regió on es concentra la minoria sèrbia, que constitueix la majoria de la població en aquesta zona.

Així ho ha anunciat a la premsa el primer ministre kosovar, el nacionalista Albin Kurti, en referir-se a dos grups denominats “Defensa Civil” i “Brigada del Nord”, que segons el ministeri kosovar de l’Interior operen en el nord de Kosova i representen una amenaça per al país.

Kurti ha explicat que “ ’Defensa civil’ i ’Brigada del nord’ han estat declarades organitzacions terroristes” perquè amb les seves accions han atacat a ciutadans i soldats de la KFOR (la missió de l’OTAN a Kosova), a més de danyar propietats públiques i privades, informa el portal Klan Kosova. Kurti també ha acusat aquests grups de pressionar a la població serbokosovar perquè participi en protestes violentes.

Segons el mandatari, citat per ’Radio Free Europe’, en el passat recent les dues organitzacions van efectuar atacs contra la policia kosovar, així com contra membres de la missió de l’OTAN a Kosova (KFOR) i de la missió civil europea Eulex. El ministre de l’Interior kosovar, Xhelal Svecla, va assegurar que es treballa en la identificació i reacció a les amenaces.

Una agrupació autodenominada “Defensa civil” es va donar a conèixer en el passat com una associació de socors en situacions d’emergència, abans de ser dissolta en 2015, després d’un dels acords parcials aconseguits en el marc de les negociacions entre Pristina i Belgrad per a normalitzar les seves relacions.

Poc se sap a la regió sobre l’anomenada “Brigada del nord”, tret que l’any passat va aparèixer com a autora d’eslògans com “Resistència” o “Això és Sèrbia”, escrits als carrers i edificis del nord kosovar.

La decisió de Pristina de classificar a aquests grups com a terroristes s’emmarca en les fortes tensions que marquen les relacions entre el govern central i la minoria sèrbia de Kosova, així com amb Belgrad.

Dissabte passat, les autoritats kosovars van informar que a la ciutat del nord de Zvecan va ser trobat un cotxe serbi amb nombroses armes, explosius i municions destinats a actes terroristes contra les institucions kosovars.

Svecla va acusar llavors Belgrad d’“intents de desestabilitzar Kosova” a través de suposats grups criminals “terroristes”.

Belgrad va reaccionar acusant Pristina de provocar amb “desinformacions i enganys”, i impossibilitar així el diàleg que promou la Unió Europea.

L’antiga província sèrbia de Kosova, de majoria albanesa, va proclamar la seva independència en 2008, que Sèrbia i els serbokosovars no reconeixen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona