Política

Crònica

Israel converteix Jenín en un infern

Un cop més, Israel converteix Jenín en l’infern a la Terra. Els míssils que van caure sobre infraestructura civil, el miler de soldats israelians que van envair aquest camp de refugiats i la destrucció perpetrada per 150 vehicles blindats són el pitjor atac ocorregut en aquest municipi de la Cisjordània ocupada des de la segona intifada. El balanç militar, assegura l’exèrcit israelià, és positiu: la cerca i captura d’armament que els uniformats van fer porta per porta va descobrir un laboratori on s’elaboraven explosius, i la batuda es va traduir en vint detinguts. El balanç humà, denuncien les autoritats palestines, és nefast: almenys vuit persones haurien estat assassinades –tres de les quals, menors d’edat– i 50 haurien estat ferides –totes palestines.

Les pressions dels partits israelians d’extrema dreta han aconseguit superar la falta de consens entre els alts funcionaris sobre la necessitat de dur a terme una operació com la d’ahir. “Centrem els esforços en els centres del terrorisme de Jenín”, declarava Yoav Gallant, ministre de Defensa israelià i company del primer ministre Benjamin Netanyahu al partit Likud: “Qui faci mal als ciutadans d’Israel pagarà un preu elevat.”

L’exèrcit israelià informa del desmantellament “d’un centre de comandament unificat” que servia als combatents de Jenín com a “punt de reconeixement” i com a refugi. Les declaracions dels líders israelians analitzen la invasió de Jenín com si es tractés d’una intervenció quirúrgica amb finalitats d’autodefensa, però el pànic i el dolor infligits a través dels bombardejos i de la destrucció d’infraestructura civil suposen un atac desvinculat de qualsevol amenaça militar.

L’Ajuntament de Jenín va denunciar que les xarxes de subministrament d’aigua i d’electricitat “han estat interrompudes per la destrucció intencionada per part de [les forces de] l’ocupació”. Israel també ha interromput l’emissió dels atacs. Els fusells israelians han tornat a obrir foc contra els micròfons palestins. “Han apuntat contra la meva càmera amb deu bales”, denunciava Ameed Shehadeh, corresponsal d’Al Araby. L’equip de la cadena va publicar un vídeo amb els seus dispositius de retransmissió en flames. El pati d’El Teatre de la Llibertat, un centre cultural de Jenín, ha estat bombardejat i ha causat el pànic entre les famílies que s’hi havien refugiat. “Ahmed Tobasi, director de l’entitat, s’ha trobat un vehicle blindat que apuntava amb el seu canó contra la finestra de casa seva”, explica Mustafa Sheta, membre del centre, en declaracions a El Punt Avui. Relata el seu testimoni personal: “La meva filla Salma plorava desconsolada, terroritzada pel so de les alarmes que anunciaven la incursió israeliana.” “Hi haurà destrucció, detinguts, ferits i assassinats”, avança Sheta. “Però accions com les d’avui [ahir] només serveixen per engendrar una nova generació que heretarà la torxa de la resistència.”

Els líders de grups armats palestins com Hamas i el Gihad Islàmica han denunciat el que consideren una massacre i han fet una crida a la resistència per tal de defensar els ciutadans palestins. Els governs de l’Iran –que acusa Israel de “terrorisme d’estat”–, d’Egipte i de Jordània, així com la Lliga Àrab, també han condemnat la invasió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona