Política

Crònica

El retorn més en forma de Cuixart

L’expresident d’Òmnium va apel·lar als consensos de país i a protegir la llengua en l’entrega de les Creus de Sant Jordi

Jordi Cuixart té l’activisme i el patriotisme català a les venes i, sí, està en plena forma. En la cerimònia de lliurament de la Creu de Sant Jordi al Teatre Joventut de l’Hospitalet de Llobregat es va tenir l’ocasió de reconèixer amb l’alta distinció de la Generalitat personalitats i entitats, “maons imprescindibles del país”, segons el president Aragonès, com ara el mateix expresident d’Òmnium, el grup Sopa de Cabra i la supervivent i activista contra els abusos infantils Vicki Bernadet; però també va suposar l’oportunitat d’escoltar Cuixart, ja lluny de la primera línia i enfocat en la seva empresa des de Suïssa, si bé va protagonitzar un retorn molt reivindicatiu. Va trepitjar fort des del principi, amb espardenyes del país, i, mentre lloava els premiats, “motors de construcció cívica i nacional”, va defensar el català com el moll de l’os a preservar perquè “sense llengua no hi ha nació”, va posar l’accent en les “lluites compartides” i va advocar per protegir “els consensos de país” i “els drets i llibertats”, amb un avís clar als polítics: “Que no es fragilitzin en el relat curt de la política els grans consensos”. També va alertar que la democràcia està “en perill”, però que no es pot caure en el derrotisme, sinó que cal estar “emprenyats, però revoltats”, i va repetir el lema antifeixista de “no passaran”. Va dedicar el premi al president Puigdemont i a la secretària general d’ERC, Marta Rovira, que són a l’exili, i també a tots els represaliats com ara Pablo Hasél, i va lloar la lluita per la llibertat dels Països Catalans, nació “en permanent construcció”.

Precisament, el cantant de Sopa de Cabra, Gerard Quintana, també va reivindicar la llengua davant les envestides al País Valencià i les Illes Balears i va puntualitzar que no es pot caure en la tergiversació espanyolista quan parla d’imposició lingüística. La qüestió nacional va impregnar força l’acte i s’hi va afegir el president Aragonès, que va asseverar: “Som i serem una terra de llibertats”, va lloar “la nació compartida” i “l’amor insubornable per la llibertat” del poble català. Es va exaltar dient: “Tenim una societat civil impressionant, l’actiu més valuós d’aquest país”, en paraules de Vicki Bernadet. En aquest cas, vint persones i deu entitats han estat reconegudes per la Generalitat, cosa que retrata un any més la vitalitat social i cultural del Principat de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona