Política

àSIA

Detenen cinc activistes opositors a Hong Kong

Un d’ells és l’antic líder del moviment prodemocràtic Demosisto Ivan Lam

El cap del govern de la ciutat avisa que els exiliats han de ser tractats “com a rates al carrer” i insta a evitar ajudar-los

La policia de Hong Kong ha detingut aquesta setmana cinc opositors, als quals acusa de “confabulació amb forces estrangeres”, segons ha informat la premsa local.

Els arrestats estan vinculats a l’organització prodemocràtica Demosisto, entre els quals l’exlíder del dissolt moviment, Ivan Lam. Ell i tres altres activistes van detinguts dimecres a la nit en una batuda al districte de Kwai Chung i el cinquè va ser interceptat dijous a l’aeroport, quan presumptament intentava anar cap a Taiwan. Segons mitjans de Hong Kong, el cinquè arrestat suposadament recaptava fons en suport d’un dels fundadors del grup, Nathan Law, exiliat al Regne Unit.

En un comunicat, la policia explica que són sospitosos de rebre diners per ajudar “persones que han escapat a altres països i continuen duent a terme activitats que posen en perill la seguretat nacional”. També els acusa de “realitzar reiterades publicacions a les xarxes socials amb intenció sediciosa”, incloent algunes que “promouen l’animadversió cap a l’administració central [xinesa] i el govern de Hong Kong”, i “advocar per la independència” del territori.

Les autoritats de la ciutat han emès una ordre d’arrest contra Law i set exilitats més i han ofert una recompensa d’un milió de dòlars de Hong Kong (117.415 euros) a qui proporcioni informació que permeti capturar-los.

El cap de l’executiu de la ciutat, John Lee, ha assegurat aquest divendres que els vuit perseguits, estan involucrats en delictes “greus” i ha avisat la ciutadania que eviti tenir contacte amb ells o ajudar-los. “Hem de tractar les persones buscades per la policia, especialment aquelles que van violar la llei de seguretat nacional, com a rates al carrer que s’han d’evitar pel nostre bé”, ha dit Lee.

Els vuit sospitosos, que viuen ara a països com el Canadà, Austràlia, Regne Unit i Estats Units, són antics advocats i activistes als que la policia persegueix en base a la llei de seguretat nacional.

Amb aquesta mesura, adoptada al juny de 2020 i que persegueix els actes de secessió, subversió, terrorisme i connivència amb forces estrangeres, Xina ha desactivat definitivament les protestes prodemocràtiques i ha enviat a la presó o a l’exili els activistes més destacats del moviment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa, els lemes de campanya...

Barcelona