Política

Cop de porta de la Fiscalia a la denúncia del Parlament per la plantada de Rajoy a la comissió sobre Pegasus

L’arxivament també és aplicable a les plantades en dues ocasions de l’exvicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría, i els exdelegats del govern espanyol a Catalunya Enric Millo i Maria Eugènia Gay

La Fiscalia Superior de Catalunya ha arxivat la denúncia del Parlament per les incompareixences de l’expresident espanyol Mariano Rajoy i l’exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, i els exdelegats del govern espanyol a Catalunya Enric Millo i Maria Eugènia Gay a la comissió d’investigació sobre Pegasus. Tots ells estaven citats els dies 2 i 8 de juny i tot que se’ls va tornar a citar davant la primera incompareixença no s’hi van presentar.

La mesa del Parlament va aprovar el 20 de juny portar el tema a la Fiscalia, tal com permet el reglament de la cambra catalana en l’article 68.3, amb el vot en contra del PSC. Els socialistes van al·legar un informe del Consell d’Estat que estableix que els càrrecs del govern espanyol no estan obligats a donar explicacions al Parlament.

Només Rajoy es va excusar per a la segona convocatòria per burofax, emparant-se precisament en aquests en dictàmens del Consell d’Estat del 2019 que consideren que no té l’obligació de comparèixer, i que l’expresident espanyol ja va esgrimir per no anar a la comissió d’investigació sobre l’aplicació de l’article 155 a Catalunya per una denúnica per desobediència que va presentar l’expresident del Parlament, Roger Torrent. Sáenz de Santamaría i Gay si que vam justificar les seves absències la primera vegada que van ser citats emparant-se en el mateix informe

No són les úniques absències que es van produir a la comissió, ja que el passat mes de març, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, les vicepresidentes Nadia Calviño i Yolanda Díaz; els ministres de Defensa i d’Interior, Margarita Robles i Fernando Grande-Marlaska; l’exvicepresidenta primera Carmen Calvo; l’exdelegada del Govern espanyol a Catalunya Teresa Cunillera; el fiscal general de l’Estat, Álvaro García, i el jutge del Tribunal Suprem Pablo Lucas Murillo. En aquella ocasió el Parlament va decidir notificar a la Fiscalia les incompareixences i ara, en la segona citació a Rajoy i Sáenz de Santamaría, se’ls va advertir que també podien ser denunciats si no hi compareixen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries