Política

Japó veu “inacceptable” el vet xinès als seus productes pesquers

Pequín n’ha suspès la importació davant l’abocament al Pacífic de l’aigua de la nuclear de Fukushima

L’OMS avala la decisió de Tòquio i creu que compleix els estàndards de seguretat

Japó ha titllat d’”innacceptable” la suspensió decretada per Xina de la importació de productes pesquers del país nipó, després que Tòquio hagi posat en marxa l’abocament d’aigües contaminades i posteriorment tractades de la central nuclear de Fukushima.

Les autoritats japoneses han defensat “la base científica” de la mesura, i el ministre nipó d’Economia, Yasutoshi Nishimura, ha precisat que avui es faran públics els resultats de les anàlisis de l’aigua marina que es van fer dijous, quan va començar l’abocament.

Les dades s’aniran actualitzant diàriament tant per part de l’operadora de la planta, TEPCO, com per l’Organisme Internacional de l’Energia Atòmica (OIEA). Laboratoris independents també n’estan agafant mostres i publicaran els resultats de les seves comprovacions en els pròxims dies.

Nishimura ha exigit a Pequín que retiri les restriccions als seus productes, perquè “no tenen lògica”, mentre el ministre de Consum, Taro Kono, ha assegurat que la decisió de Xina és “una mesura política”, que el titular d’Agricultura, Tetsuro Nomura, ha qualificat al seu torn de “lamentable”.

Des de la cartera de Finances, el ministre Shunichi Suzuki ha admès que l’impacte sobre l’economia japonesa del vet xinès és “gran”, per la qual cosa el Japó estudia mesures addicionals a les ja anunciades per donar suport als pescadors locals pel dany a la reputació dels seus productes que està provocant l’abocament.

Corea del Sud, Filipines i altres països insulars banyats pel Pacífic han expressat inquietud per la decisió del Japó d’alliberar l’aigua de la central sinistrada el març del 2011 a causa d’un terratrèmol i un tsunami. De fet, el territori autònom de Hong Kong ja s’havia avançat a la Xina prohibint les importacions marítimes d’una desena de prefectures del Japó, entre les quals hi ha la de Fukushima.

Aval de l’OMS

Enmig de la polèmica, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha apuntat avui que l’abocament decidit pel Japó respecta les normes internacionals sobre seguretat per a la protecció contra la radiació.

El portaveu de l’organisme internacional, Tarik Jasarevic, ha assegurat que els estàndards que s’hi estan utilitzant compten amb l’aval de l’OMS i de sis organitzacions internacionals més. Aquestes normes són “la referència mundial per protegir la població dels efectes nocius de les radiacions ionitzants”, ha conclòs Jasarevic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Catorze entitats demanen la clausura de l’abocador

LLORET DE MAR
uruguai

L’expresident José Mujica anuncia que té un tumor a l’esòfag

barcelona
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona