Política

xina

Al-Assad arriba a la Xina en la seva primera visita oficial al país des de l’esclat de la guerra a Síria

El president sirià busca amb el viatge al gegant asiàtic sortir de l’aïllament internacional

El president sirià, Baixar al-Assad, ha arribat aquest dijous a la ciutat de Hangzhou, a l’est de la Xina, iniciant la seva primera visita al país asiàtic des de l’esclat de la guerra a Síria, el 2011. Una visita amb la qual busca posar fi a més d’una dècada d’aïllament diplomàtic.

L’última vegada que Al-Assad va visitar la Xina va ser el 2004 per reunir-se amb l’aleshores president del país, Hu Jintao. Va ser la primera visita d’un cap d’estat sirià al país des que es van establir relacions diplomàtiques el 1956.

La Xina, de la mateixa manera que Rússia i l’Iran, ha mantingut la relació amb el règim sirià tot i l’aïllament internacional al qual ha estat sotmès per la brutal repressió exercida contra les protestes a favor de la democràcia a Síria en el 2011, que va conduir a una sagnant guerra civil que encara dura.

El viatge de diversos dies d’Al-Assad a la Xina marcarà un dels períodes d’absència més llarg del dictador a Síria des que va esclatar la guerra. Al-Assad fa front a sancions imposades per Àustria, el Canadà, la UE, Suïssa i els Estats Units, però els esforços per aplicar càstigs multilaterals no van prosperar perquè no va obtenir el suport unànime en el Consell de Seguretat de les Nacions Unides, on hi ha la Xina i Rússia. Fins a vuit vegades Pequín ha vetat mocions de condemna al règim sirià en el Consell de Seguretat de Nacions Unides. Síria té una gran importància estratègica per la Xina, ja que està situada entre l’Iraq, que proveeix de petroli al gegant asiàtic; Turquia, el final del passadís econòmic que s’estén a través de l’Àsia fins a Europa, i Jordània, que sovint fa de mitjançar en disputes regionals.

El viatge d’Al-Assad a la Xina es produeix en un moment en el qual Pequín busca augmentar la seva influència diplomàtica al Pròxim Orient i Damasc ha tornat a ser acollida pels països regionals que un dia van donar suport a les aspiracions de l’oposició sirià.

El règim d’Al-Assad ha recuperat el control de gairebé dos terços del país amb el suport militar de Rússia i l’Iran, però encara és tractat com a un pària per Occident i molt poques vegades viatja a l’estranger. Per aquest motiu, Pequín ha destacat la importància d’aquesta visita.

“Considerem que la visita d’Al-Assad reforçarà la confiança política mútua i la cooperació bilateral en diversos camps, a més de dur les relacions bilaterals a un nou nivell”, ha dit aquest dijous la portaveu del Ministeri d’Afers Estrangers xinès, Mao Ning, en una roda de premsa acollida per la premsa local.

Durant la seva estada al país asiàtic, Al-Assad té previst reunir-se amb el seu homòleg xinès, Xi Jinping. Aquest dissabte, el líder sirià assistirà a Hanghzou a la cerimònia d’inauguració de la XIX edició dels Jocs Asiàtics, segons ha informat l’agència oficial xinesa Xinhua, que no ha ofert més detalls sobre l’agenda del mandatari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona