Política

Defensors i opositors de les corrides de toros s'enfronten al Parlament Europeu

Defensors i opositors de les corrides de toros s'han enfrontat aquest dimecres al Parlament Europeu. El PP ha defensat en l'exposició Entre l'home i el toro que les curses són un valor cultural, econòmic i ecològic, que evita que el toro de lídia sigui una espècie en perill d'extinció i que desapareguin milers d'hectàrees de devesa.

Els eurodiputats dels Verds, plataformes antitaurines i organitzacions de defensa dels drets dels animals han replicat els arguments dels populars i han protestat disfressant-se amb monteras, els barrets de torero, i nassos de pinotxo i mostrant pancartes amb el lema Per una Europa lliure de curses de braus davant de l'Eurocambra.

40.000 toros moren torturats per la indústria de la tauromàquia cada any a la Unió Europea i 250.000 en el conjunt del planeta, han denunciat les organitzacions ADDA, Animal, CAS International, CRAC, FLAC, Foundation Franz Weber, League Against Cruel Sports, PETA, Plataforma SOS i WSPA. Només a l'Estat espanyol, les curses celebrades l'any 2006 van matar 11.458 braus. ''I la indústria de la tauromàquia rep moltíssimes subvencions del govern espanyol, més de 550 milions d'euros dels fons públics cada any'', han advertit els responsables de la campanya antitaurina.

L'eurodiputat d'ICV, Raül Romeva, ha fet una crida a ''desmitificar la gran bellesa històrica i tradicionalitat de la festa dels toros''. En una conferència prèvia a l'exposició organitzada pel PP, en què també han participat els europarlamentaris dels Verds-Aliança Lliure Europea, Romeva ha defensat que ''les tradicions evolucionen i que una que està basada en la crueltat i la tortura ha de fer-ho necessàriament''.

''Sense subvencions, desapareixerien''
Romeva també ha rebutjat l'argument que si no hi hagués curses de braus els toros de lídia desapareixerien i també les deveses on pasturen: ''Ens sembla molt bé protegir una espècie, però el que cal és apostar precisament per la protecció i no per la tortura''. I ha assegurat que ''si no fos per les subvencions institucionals que reben, les corrides de toros no es podrien mantenir per si soles, ja que la gent evoluciona i la joventut cada cop hi creu menys i hi dóna menys suport''.

El 72% dels espanyols i més del 80% dels catalans no tenen cap interès per les corrides de toros, el 52,4% dels portuguesos voldrien que es prohibissin i el 73% dels francesos rebutja aquesta tradició, així com el 93% dels alemanys, el 82% dels suïssos o el 81% dels belgues, han recordat les plataformes antitaurines. També han advertit que el sector taurí només dóna feina de forma estable a menys de 400 persones i que no suposa els 3.700.000 dies de feina i els 2.950 treballs de temporada que asseguren els defensors.

Ponce, Rincón i Morente a Brussel·les
L'eurodiputat del PP Luís de Grandes, organitzador de l'exposició en una de les sales de l'edifici de l'Eurocambra a Brussel·les, ha aconseguit aplegar en l'acte el torero espanyol Enrique Ponce, el colombià César Rincón i el francès Sebastián Castella i el portuguès Víctor Mendes i aquest dimecres a la nit oferirà un sopar en què actuarà la cantant Estrella Morente. De Grandes ha manat reproduir, amb fotografies i vestits de llums, els ambients que es viuen en catorze places d'arreu del món.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.