Política

debat de política general

Resolucions sobre l’amnistia i el referèndum per collar Sánchez

  • Aragonès i Vilagrà, a l’hemicicle del Parlament junt amb el líder del PSC, Salvador Illa ACN.

Els partits independentistes clouran avui el debat de política general al Parlament amb una entesa de mínims sobre l’amnistia, i una segona entre ERC i Junts sobre el referèndum i l’autodeterminació. L’objectiu és pressionar Pedro Sánchez en la negociació per a la investidura que pugui començar avui mateix. Per això no s’hi afegirà el PSC, que, juntament amb el PSOE, van avisar ahir que poc avançarien en aquesta direcció. ERC i Junts van pactar un text que compromet els partits catalans a Madrid a no donar suport a una investidura d’un govern espanyol “que no es comprometi a treballar per fer efectives les condicions per a la celebració del referèndum”. La resolució sobre l’autodeterminació pactada “manifesta que la resolució del conflicte polític entre Catalunya i l’Estat espanyol passa per la via política i democràtica”. És per això que sostenen que “el mandat que va sortir del referèndum del 1-O podrà ser substituït per un nou referèndum acordat amb l’estat”. En aquest sentit, s’insta el govern “a fer totes les accions oportunes per fer-ho realitat”.

A més, els dos mateixos partits i la CUP també aprovaran una altra proposta de resolució on es defensa la llei d’amnistia, que es demana per als represaliats “per motius polítics”. El text manté la “necessitat” d’una llei d’amnistia que inclogui “totes les persones represaliades per motius polítics en aquesta causa i en defensa de drets i llibertats en el context de conflicte social i polític amb l’estat espanyol”. Situen el punt de partida en la proposició que ja van registrar els partits independentistes al Congrés el 2021, inadmesa a tràmit per la mesa. Fonts d’ERC i la CUP sostenen que això en deixa fora casos com el de Laura Borràs, tot i que l’ambigüitat del text permet altres interpretacions.

Les propostes no rebran el suport del grup parlamentari socialista. Així ho van avançar fonts del PSC al migdia, reiterant la crida a la “prudència, paciència i discreció” en les negociacions amb ERC i Junts per fer possible la investidura del candidat del PSOE. El PSC presentarà una proposta en favor del “diàleg en el marc de la Constitució”. El text rebutja “tota estratègia de confrontació, divisió i polarització, vingui d’on vingui, la defensi qui la defensi”, i demana “obrir un diàleg entre catalans per cercar un camí conjunt” tot reconeixent la pluralitat de la societat catalana i respectant “totes les opcions i plantejaments”. Al vespre, en un comunicat conjunt amb el PSOE, els socialistes reiteraven la voluntat de “diàleg”, tot i advertir que “aprofundint en la ruptura que tanta tensió va generar a Catalunya no hi haurà avenç possible”, allunyant-se de qualsevol opció de referèndum.

El PSOE avala l’amnistia a Madrid

El PSOE va votar ahir a favor de l’amnistia a l’Ajuntament de Madrid. O, més aviat, va votar en contra de la moció del PP presentada al consistori madrileny que defensa la igualtat de tots els ciutadans de l’Estat i en contra de l’amnistia. La portaveu socialista, Reyes Maroto, va justificar oposar-se a la moció que el PP està presentant a tots els ajuntament i administracions perquè “el PSOE sempre ha estat dins de la Constitució i a favor que es compleixi”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres