Política

Unió Europea

El bloqueig d’Hongria i Polònia al pacte migratori frustra la declaració final de la cimera de Granada

El primer ministre hongarès, Viktor Orbán, afirma que s’han sentit “violats” pels recents acords de la UE en aquesta matèria

Macron treu ferro a la manca d’unanimitat i recorda que la reforma migratòria pot tirar endavant per majoria qualificada

La cimera europea de Granada ha acabat sense una declaració conjunta per la manca de consens entre els 27 en matèria de política migratòria.

El bloqueig d’Hongria i Polònia a la reforma de la política migratòria europea ha impedit acordar un text final sobre immigració amb el suport de tots els Estats membres i aquest tema es tancarà amb una simple declaració del president del Consell Europeu, el belga Charles Michel, tal com ja va passar a la cimera del passat mes de juny, segons fonts comunitàries citades per l’agència EFE.

Els líders europeus sí que han avalat una declaració conjunta sobre la resta de qüestions tractades a la cimera informal de Granada.

Abans de la trobada els primers ministres d’Hongria, Viktor Orbán, i Polònia, Mateusz Morawiecki, ja han manifestat el seu desacord amb els últims acords en matèria migratòria adoptats recentment per majoria qualificada, però amb el vot en contra de Budapest i Varsòvia.

Orbán ha avançat abans de la reunió que “no hi ha cap possibilitat d’arribar a cap mena de compromís o acord en migració” en els “pròxims anys”. El polític hongarès ha denunciat que “legalment se’ns ha violat” perquè els han “forçat a triar una cosa que no volem”.

Morawiecki també ha expressat la seva disconformitat amb el capítol migratori de la cimera de Granada. “Com a polític responsable, rebutjo oficialment tot el paràgraf de les conclusions de la cimera sobre migració”, ha escrit a les xarxes socials.

Segons fonts comunitàries, Hongria i Polònia han intentat incloure al document una frase que estableixi que els acords sobre immigració s’han d’adoptar per unanimitat i no per majoria qualificada. I és que els últims acords sobre el nou pacte de migració i asil a nivell de ministres han tirat endavant amb majories qualificades malgrat el vot en contra d’aquests dos països.

En aquest sentit, el president francès, Emmanuel Macron, ha tret ferro a la falta d’unanimitat sobre el pacte migratori perquè “és possible avançar amb majories qualificades”. El polític francès ha destacat que la reunió ha permès consolidar l’acord dels ministres d’Interior, “que ens permet tenir un text sobre el qual organitzar millor l’acollida i els procediments” en aquest àmbit. També ha valorat els avenços en l’acord perquè la Comissió Europea creï “mecanismes d’inversió” per ajudar els països d’origen i trànsit dels immigrants”.

Alemanya i Itàlia s’han mostrat igualment “satisfets” pels acords migratoris, una matèria en la que han mantingut discrepàncies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries