Política

Sánchez confia en la investidura tot i l’avís de Puigdemont

“A pesar de la complexitat de les negociacions que en curs, us garanteixo que confio a tenir govern”, promet el president espanyol en un acte del PSOE a Mérida

“O repetir eleccions o pacte amb un partit que no renuncia a la via unilateral”, l’adverteix el 130è president

“Quan a Espanya hi governen els separadors, creixen els separatistes; quan hi governa el PSOE, decreixen”, diu Vara

L’endemà de mantenir una reunió mai vista amb la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, en què la posada en escena va ser de tensió tot i que la durada de vuitanta minuts dona pistes de la seva profunditat, Pedro Sánchez s’ha mostrat avui confiat en l’obtenció de la seva investidura abans de la data límit del 27 de novembre. “Tinc les mateixes ganes que el primer dia, si no en tinc més, de tornar a tenir aviat un govern progressista (...) Així que a pesar de la complexitat de les negociacions que tenim en curs, jo us garanteixo que confio que hi hagi un govern progressista”, ha sentenciat el president espanyol i secretari general del PSOE en un acte de partit a Mérida. La confiança de Sánchez en públic desafia l’avís que avui llança el president Carles Puigdemont en un missatge a Instagram en què no renuncia a la via unilateral: “Avui Espanya té un dilema de resolució complexa. O repeteix eleccions, amb el risc que els seus equilibris polítics siguin tan fràgils com ara; o pacta amb un partit que manté legitimitat de l’1 d’octubre i que no ha renunciat ni renunciarà a la unilateralitat com a recurs legítim per fer valer els seus drets”.

L’apunt de Puigdemont és un extracte de la conferència que ell mateix va pronunciar el 5 de setembre a Brussel·les i en la qual va posar condicions prèvies perquè Junts iniciés la negociació per a la investidura de Sánchez: una llei d’amnistia, el reconeixement i respecte a la “legitimitat democràtica” de l’independentisme i la creació d’un mecanisme de verificació d’acords que podria passar per la figura d’un mediador. La transcripció de la conferència de Puigdemont és precisament el text que Nogueras va entregar a Sá chez en una reunió en la qual també hi van ser presents en nom del PSOE el secretari d’organització socialista, Santos Cerdán, i el ministre de Presidència, Félix Bolaños. Al final de la reunió, Nogueras va fer una breu declaració al pati del Congrés íntegrament en català i en la qual no va acceptar preguntes. “Avui continuem lluny. Lluny d’aquest compromís històric. Si es tracta de fer el que s’ha fet en els últims quatre anys, aleshores no són els vots de Junts els que busquen. No som aquí per fer el que s’ha fet els últims quatre anys, perquè s’ha demostrat que no ha funcionat”, va dir Nogueras ahir.

En un acte a Mérida i flanquejat per l’expresident d’Extremadura i un dels seus barons lleials, Guillermo Fernández Vara, Sánchez ha fet dos esments a la confiança en l’èxit de la investidura: la confiança pròpia a formar aviat un govern i l’auguri del destí que ell creu que li espera al PP d’Alberto Núñez Feijóo durant els propers quatre anys. “Al PP li tocarà ser a l’oposició i haurà de resoldre el seu elefant a l’habitació: la ultradreta i Vox”, sentencia Sánchez. Pel president, “la dreta sempre anuncia que Espanya es trenca i el que s’ha trencat és la dreta en dos: PPi Vox”.

En una setmana en què ha estat increpat i insultat en la festa del 12-O, fins i tot amb el crit insultant per a les víctimes d’ETA de “¡Que te vote Txapote!” en presència del rei Felip VI, el president espanyol ha volgut contextualitzar aquesta hostilitat. “Ja ens tenim molt vistos, portem 44 anys aguantant-los. Només es manifesten perquè no volen un president socialista a La Moncloa ni un país que revalora les pensions d’acord amb l’IPC i que apuja el salari mínim interprofessional i que acorda amb sindicats i empresaris una reforma laboral que dignifica el treball. No volen un país que garanteixi la igualtat”, ha argumentat davant les bases del socialisme extremeny. “Soc molt conscient que no li podem demanar res a la dreta i molt menys a la ultradreta. Només, i sé que serà difícil, els demano calma, sensatesa i respecte. Treballarem perquè hi hagi un govern progressista que faci polítiques progressistes i que aposti per la convivència sempre dins del marc de la Constitució”, ha reblat.

Estant a Mèrida, on el PSOE hi va guanyar les autonòmiques però ara hi ha un govern del PP i Vox presidit per María Guardiola, Guillermo Fernández Vara ha fet valer el seu paper d’amfitrió i ha ofert un diagnòstic històric segons el qual l’independentisme només creix quan el PP ocupa La Moncloa. “A Espanya hi ha separatistes, però també hi ha separadors. I nosaltres no som ni una cosa ni l’altre: som constitucionalistes. Quan a Espanya hi governen els separadors creix el nombre de separatistes, i quan hi governa el PSOE decreixen els separatistes. Per què serà?”, ha reflexionat Fernández Vara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

La Comissió Europea evita pronunciar-se sobre la decisió de Sánchez

barcelona
estat espanyol

El PSOE diu que amb la continuïtat de Sánchez “guanya la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Sánchez no dimiteix i seguirà de president

madrid
guerra a gaza

Almenys vint palestins morts en nous atacs israelians a Rafah

barcelona
guerra a europea

Ucraïna es retira de tres localitats en el front oriental

barcelona
política

Puigdemont suspèn l’agenda d’avui per la defunció de la seva mare

barcelona
Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
crònica

Comunes contra el casino