Política

política

Sánchez espera ser investit i Puigdemont diu: “Eleccions o pacte amb qui no rebutja la DUI”

L’endemà d’una reunió inèdita amb la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, en què la posada en escena era de tensió, tot i que la durada de 80 minuts dona pistes del seu abast, Pedro Sánchez es va mostrar ahir confiat a ser investit abans de la data límit del 27 de novembre. “Tinc les mateixes ganes que el primer dia, si no en tinc més, de tornar a tenir aviat un govern progressista. [...] A pesar de la complexitat de les negociacions que tenim en curs, jo us garanteixo que confio que hi hagi un govern progressista”, va dir el president espanyol en un acte del PSOE a Mérida. La fe de Sánchez en públic desafia l’avís que Carles Puigdemont va fer a Instagram en què no renuncia a la via unilateral: “Avui Espanya té un dilema de resolució complexa. O repeteix eleccions, amb el risc que els seus equilibris polítics siguin tan fràgils com ara, o pacta amb un partit que manté la legitimitat de l’1 d’Octubre i que no ha renunciat ni renunciarà a la unilateralitat com a recurs legítim per fer valer els seus drets.”

L’avís de Puigdemont és un extracte de la conferència que ell mateix va pronunciar el 5 de setembre a Brussel·les i en la qual va posar condicions prèvies perquè Junts iniciés la negociació per a la investidura de Sánchez: una llei d’amnistia, el reconeixement i respecte a la “legitimitat democràtica” de l’independentisme i la creació d’un mecanisme de verificació d’acords que podria dependre de la figura d’un mediador. La transcripció de la conferència de Puigdemont és precisament el text que Nogueras va entregar a Sánchez divendres en una reunió en la qual també van ser presents pel PSOE el secretari d’organització socialista, Santos Cerdán, i el ministre de la Presidència, Félix Bolaños. Al final de la reunió, Nogueras va fer una breu declaració al pati del Congrés íntegrament en català i en la qual no va acceptar preguntes. “Avui continuem lluny. Lluny d’aquest compromís històric. Si es tracta de fer el que s’ha fet en els últims quatre anys, aleshores no són els vots de Junts els que busquen. No som aquí per fer el que s’ha fet els últims quatre anys, perquè s’ha demostrat que no ha funcionat”, va dir Nogueras.

Sánchez va exhibir ahir una doble confiança en l’èxit de la investidura: la pròpia per tenir govern i l’aliena de l’auguri sobre el PP d’Alberto Núñez Feijóo fins al 2027. “Al PP li tocarà ser a l’oposició i haurà de resoldre el seu elefant a l’habitació: la ultradreta i Vox”, va dir. Per Sánchez, “la dreta sempre anuncia que Espanya es trenca i el que s’ha trencat és la dreta en dos: PP i Vox”. En una setmana en què va ser increpat en la festa del 12-O, fins i tot amb el crit feridor per a víctimes d’ETA de “¡Que te vote Txapote!” davant de Felip VI, Sánchez va avisar: “Només, i sé que serà difícil, els demano calma, sensatesa i respecte. Treballarem perquè hi hagi un govern progressista que faci polítiques progressistes i que aposti per la convivència sempre dins el marc de la Constitució.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

BLANES

La CUP reclama actuar amb urgència per protegir el delta de la Tordera

BLANES
estat espanyol

Feijoo acusa Sánchez d’haver pres el pèl als espanyols

Barcelona
política

Allau de crítiques des de Catalunya a Sánchez per la seva “comèdia”

barcelona
escòcia

Yousaf dimiteix com a primer ministre escocès i accentua la crisi de l’SNP

barcelona
estat espanyol

La Comissió Europea evita pronunciar-se sobre la decisió de Sánchez

barcelona
estat espanyol

El PSOE diu que amb la continuïtat de Sánchez “guanya la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Sánchez no dimiteix i seguirà de president

madrid
guerra a gaza

Almenys vint palestins morts en nous atacs israelians a Rafah

barcelona
guerra a europea

Ucraïna es retira de tres localitats en el front oriental

barcelona