Política

ELECCIONS PRESIDENCIALS A L’ARGENTINA

Prop d’un 30 % del padró electoral argentí ha votat fins al migdia

Uns 3.600 argentins ja han votat a Barcelona fins a primera hora d’aquesta tarda, en una jornada marcada per la normalitat

Gairebé un 30% del padró electoral havia emès el seu vot fins les 12.00 hores (15.00 GMT) en els comicis generals que l’Argentina celebra aquest diumenge, segons han informat fonts oficials citades per l’agència Efe. Concretament, la Cambra Nacional Electoral (CNE) ha fet públic que, fins al migdia, un 29,6 % dels ciutadans convocats a les urnes havien emès el seu sufragi. A la mateixa hora del 13 d’agost passat, dia en què es van celebrar les eleccions PASO –sigles en espanyol de primàries, obertes, simultànies i obligatòries–, un 28% del cens havia anat a les urnes.

Uns 35,4 milions d’argentins estan convocats per, a més d’elegir el president i el vicepresident, renovar 130 dels 257 escons de la Cambra de Diputats i 24 dels 72 del Senat, i designar també 43 representants argentins per al Parlament de Mercosur, el Parlasur, que és el cos legislatiu del bloc integrat per l’Argentina, el Brasil, Paraguai i Uruguai. A més, també hi ha eleccions generals per a càrrecs de les províncies de Buenos Aires, Catamarca, Entre Ríos i la Ciutat Autònoma de Buenos Aires, que van decidir no desdoblar els seus comicis dels nacionals, com sí han fet la resta de districtes.

Els principals candidats que aspiren a la presidència de l’Argentina són el líder de La Libertad Avanza (ultradreta), Javier Milei, que va ser el més votat a les primàries de l’agost i és el màxim favorit; l’actual ministre d’Economia, Sergio Massa, que representa a la coalició oficialista Unión por la Patria (peronismo), i l’aspirant de Juntos por el Cambio (centredreta), Patricia Bullrich.

A més, també hi competeixen el governador de Córdoba en funciones, Juan Schiaretti, que representa a Hacemos Por Nuestro País (peronismo dissident), i la candidata del Frente de Izquierda y de los Trabajadores, Myriam Bregman.

3.600 vots a Barcelona

Uns 3.600 argentins han votat fins a primera hora d’aquesta tarda a Barcelona, a les eleccions presidencials de l’Argentina, en una jornada que transcorre amb normalitat a la capital catalana.

El Seminari Conciliar és l’espai que el consolat de l’Argentina ha habilitat per als 47.058 argentins que estan censats i poden votar en aquesta jurisdicció, ha explicat la cònsol, Rossana Cecilia Surballe. “La participació és alta i fins a tres quarts de tres de la tarda ja havien votat unes 3.640 persones”, ha precisat. Surballe ha indicat que palpa “entusiasme” per venir a votar a la primera volta de les eleccions presidencials de l’Argentina. L’horari de votació és el mateix que a l’Argentina però amb el fus horari peninsular, de les 8 del matí a les 6 de la tarda, i a la disposició dels votants s’han posat 19 meses per dipositar-hi les paperetes. Surballe ha explicat que el cens ha crescut en més de 6.000 empadronats a la jurisdicció de Barcelona en comparació a l’última votació el 2021, cosa que la cònsol atribueix principalment al fet que, en aquesta ocasió, més gent ha fet els tràmits adequats d’empadronament per a poder votar.

A més de Barcelona, les altres ciutats de l’Estat espanyol on els argentins poden exercir el seu dret al vot són Madrid, Cadis (Sud), Palma (Illes Balears, Mediterrani), Tenerife (Illes Canàries, Atlàntic) i Vigo (nord-oest). A tot l’Estat avui podran votar 111.000 argentins inscrits al padró per poder votar a l’exterior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia