Política

Rovira i Puigdemont, entre els investigats per Tsunami Democràtic

El magistrat ofereix al 130è president comparèixer voluntàriament a l’espera interlocutòria abans de dictar-li un suplicatori al Parlament Europeu

A la causa se’ls acusa de terrorisme per haver ocupat l’aeroport de El Prat i haver tallat autopistes

Manuel García Castellón, magistrat de l’Audiència Nacional, ha inclòs la secretària general d’ERC, Marta Rovira i l’expresident Puigdemont en la causa que investiga la plataforma anònima Tsunami Democràtic, que va sorgir el 2019 per protestar contra la sentència del procés. El magistrat ha dictat avui una interlocutòria, després de rebre un informe de la Guàrdia Civil en què situava Rovira com a coordinació del moviment, i on també figuren com a investigats el cap el cap de l’oficina de Puigdemont Josep Lluís Alay, Oriol Soler Castanys, Xavier Vendrell Segura, Marta Molina, Josep Campmajó, Jesús Rodríguez, Jaume Cabani Massip, Nicola Flavio i Oleguer Serra.

El jutge considera que les accions atribuïdes a Tsunami i entre les que destaca el bloqueig d’infraestructures crítiques de l’Estat i europees com el de l’aeroport de Barcelona-El Prat, l’intent de bloqueig de la torre de control ENAIRE de Barcelona a Gavà o l’intent de bloqueig de l’aeroport de Madrid-Barajas, la vaga general del 18 d’octubre del 2019, l’intent d’afectació del procés d’eleccions generals de novembre o les accions comeses a propòsit del partit de futbol entre el FC Barcelona i el Reial Madrid al desembre, poden tenir la qualificació d’”actes de terrorisme”, diu el jutge, perquè el seu objectiu era “subvertir l’ordre constitucional, desestabilitzar econòmicament i políticament l’Estat i alterar greument l’ordre públic mitjançant la mobilització social massiva”.

El Codi Penal, segons el jutge, també preveu com a finalitat terrorista l’alteració greu de la pau pública, o provocar un estat de terror en la població o part d’aquesta.I diu textualment:“L’anàlisi dels fets exposats no permet excloure, gens, que Tsunami Democràtic pogués tenir la consideració de “grup terrorista”, havent d’aclarir si es va arribar a materialitzar la seva actuació amb algun dels delictes contra la vida o la integritat física, la llibertat, la integritat moral, la llibertat i indemnitat sexuals, el patrimoni, els recursos naturals o el medi ambient, la salut pública, de risc catastròfic, incendi, de falsedat documental, contra la Corona, d’atemptat i tinença, trànsit i dipòsit d’armes, municions o explosius, previstos al Codi Penal”.

En el cas de Carles Puigdemont el jutge li ofereix la possibilitat de comparèixer “voluntàriament” davant del tribunal mentre “no es lliuri el corresponent suplicatori”. Però l’informa que està essent investigat com a part de les protestes, malgrat que ja es trobava exiliat a Bèlgica, i inclou també

El jutge inclou també Rubén Wagensberg, secretari de la Mesa del Parlament, i també aforat i, per tant, que hauria de ser objecte d’un suplicatori judicial per ser interrogat.

Pel que fa a Puigdemont l’auto precisa que la seva citació no podria ser de cap altre manera que com investigat, atès que l’interrogatori versaria sobre qüestions de caràcter evidentment incriminatori”. El jutge entén que és una de les persones de les quals està acreditat indiciàriament, en vista de l’anàlisi de l’agenda de Josep Lluís Alay, que va acudir a les reunions que es van celebrar a Ginebra els dies 29 a 31 d’agost de 2019, i on es va poder planificar l’actuació del Tsunami. El seu nom, afegeix, apareix en un missatge que figura al dispositiu analitzat de Josep Lluis Alay enviat per Jesús Rodríguez: “Dilluns 26 d’agost es donaran a conèixer els perfils de la campanya Tsunami Democràtic com a resposta a la sentència del Tribunal Suprem. Suposo que des d’Òmnium informaran directament el president Puigdemont. T’ho avanço perquè en tingui constància”. El jutge al·lega que el paper de lideratge de Puigdemont queda justificat perquè apareix en diferents converses.

A més acorda citar com a testimonis l’aleshores portaveu d’ERC, Marta Vilalta, i el líder de Bildu, Arnaldo Otegi, a fi d’esclarir el que va passar a la reunió a Ginebra, i la participació que hi van tenir els diferents líders que van assistir i concretar exactament a què es referien als que es pot fer a Suïssa, perquè pugui declarar sobre el coneixement que pogués tenir sobre la planificació i aparició de Tsunami, i la seva aportació a aquesta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La UE torna a mirar a l’est per créixer

Brussel·les
Isidre Pineda i Moncusí
Alcalde de Caldes de Montbui (ERC)

“No hi ha hagut mai una aposta pel termalisme català”

Caldes de Montbui
Salvador Vergés
Candidat de Junts per Girona

“Sovint hem governat més nosaltres que el mateix govern”

política

Molts ous en una cistella

Argelers
Alejandro Fernández
Candidat del PP

“És evident que Illa prioritza un acord amb el separatisme”

Barcelona
política

Violència de gènere, prioritat

Barcelona
Sud-àfrica

Aproven la llei contra els delictes d’odi

Barcelona
guerra a Gaza

Acaben sense acord les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ