Política

La dreta espanyola s’encomana a Europa

La Comissió Europea es posa de moment de perfil sobre el projecte de la llei i diu que l’analitzarà “de ben a prop”

Puigdemont qualifica el debat de “circ” però celebra que contribueixi a internacionalitzar el conflicte

El Parlament Europeu va tornar a ser ahir escenari d’un debat més propi del Congrés que de la cambra comunitària. La llei d’amnistia pactada entre el PSOE i l’independentisme va aterrar en el ple celebrat a Estrasburg en un debat en què més de la meitat de les intervencions van ser d’eurodiputats espanyols. La discussió, impulsada pel Partit Popular Europeu i Ciutadans, s’emmarcava dins de l’ofensiva de la dreta espanyola a la Unió Europea (UE) contra la llei d’amnistia.

El debat va escenificar el xoc entre dos blocs, un format pel PSOE, Junts i ERC en defensa de la llei d’amnistia, i l’altre, del PP, Ciutadans i Vox, que va carregar contra la norma. Per part de l’independentisme, van ser Toni Comín i Diana Riba els encarregats de reivindicar l’amnistia. L’eurodiputat de Junts va defensar que la llei “no és un atac a l’estat de dret, sinó el que va fer el Tribunal Suprem” en el judici del Procés, i l’eurodiputada d’ERC va defensar que l’amnistia “no és una anomalia”. Per la seva banda, l’eurodiputada de PSOE Iratxe García va advertir que el que posa en risc l’estat de dret és “l’abraçada del PP a l’extrema dreta”.

Entre les figures més actives contra la llei d’amnistia a Brussel·les destaca l’eurodiputada del PP Dolors Montserrat, que en el debat va qualificar la norma de “cop a la democràcia”. “Posa fi a la separació de poders i crea ciutadans de primera i de segona”, va dir Montserrat, que va apel·lar fins i tot als “pares fundadors” de la UE. “Escolta, Europa, no permetis que els de Sánchez converteixin a Espanya el somni europeu en un malson populista”, va assenyalar.

L’eurodiputat de Ciutadans Adrián Sánchez va alertar de la “deriva” del govern espanyol i la va comparar amb els casos d’Hongria i Polònia, ambdós amb procediments oberts per vulneració de l’estat de dret. Vox fa fer pujar el to del debat, ja que Jorge Buxadé va denunciar el “silenci” de la Comissió Europea sobre l’amnistia, tot criticant que l’executiu comunitari “només alça la veu contra governs conservadors”.

Davant l’intercanvi de retrets, el comissari de Justícia, Didier Reynders, es va posar de perfil i va evitar mullar-se sobre la llei. Malgrat haver demanat més informació sobre el contingut de l’amnistia al govern espanyol, Reynders va insistir que continuen analitzant el text i que ho faran “de ben a prop”. El comissari de Justícia va mantenir així la línia expressada per Brussel·les en les darreres setmanes i també la que considera que la qüestió catalana és un “afer intern” de l’Estat i que s’ha de “dirimir dins del marc constitucional”.

Puigdemont no va intervenir en el debat, però sí que es va pronunciar poc abans que comencés. Abordat pels periodistes als passadissos del Parlament Europeu, va assegurar que el debat era un “gran circ” i que, contràriament al que pretenien el PP i Ciutadans, serviria per “internacionalitzar encara més el conflicte”. “Nosaltres fa molt de temps que demanem que en aquesta cambra es parli del conflicte entre Catalunya i Espanya”, va dir.

Amb el debat d’ahir, el PP, Ciutadans i Vox busquen l’aixopluc de la UE en la seva batalla contra la llei d’amnistia. La dreta espanyola fa així seu el tan repetit lema de l’independentisme “Europa ens mira”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona