Política

espionatge d’estat

L’Eurocambra vol que la Comissió digui si Espanya pot usar Pegasus

El parlament insta a presentar un informe en set dies i emprendre mesures contra l’amenaça per a les persones i la democràcia que suposen els programes espies en mans dels estats

L’Eurocambra està molesta per la manca de posicionament de la Comissió Europea (CE) sobre l’ús per pat dels governs d’Espanya, Xipre, Grècia, Hongria i Polònia del programa espia Pegasus i l’absència de mesures per part de la mateixa contra l’amenaça de l’espionatge d’estat per a les persones i la democràcia europea. Per això avui ha adoptat una resolució en què reclama a la CE que emeti un informe d’avaluació “abans que acabi el novembre” en què digui si aquests estats compleixen les condicions per continuar usant programes com Pegasus. Amb 425 vots a favor, 108 en contra i 23 abstencions, els eurodiputats han criticat la inacció de l’executiu europeu per frenar “l’abús” d’aquests programes i han mostrat “preocupació” per nous capítols coneguts a Alemanya. El ple europeu també ha lamentat que la investigació sobre l’ús de Pegasus a Espanya quedés desestimada per la falta de cooperació d’Israel –a Espanya aparells de l’Estat com el servei d’intel·ligència CNI van espiar amb Pegasus líders polítics independentistes, inclòs el president de la Generalitat, Pere Aragonès. Segons informa ACN, malgrat que la comissió d’investigació europea sobre l’ús de Pegasus va demanar canvis legislatius, els eurodiputats retreuen a la CE que “encara no ha presentat un pla sobre com respondre a les amenaces plantejades per a les persones i la democràcia”.

La resolució també explicita la preocupació per la venda a règims “repressius” de programes espia elaborats a la Unió Europea, com el programari Predator de l’empresa francesa Nexa Technologies venut als governs d’Egipte, Vietnam i Madagascar, i demana una investigació a Irlanda sobre el paper del grup Intellexa en la venda d’aquests softwares.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Personalitats de la cultura defensen “la legitimitat democràtica”

Barcelona
Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona