Política

Nou debat sobre l’oficialitat del català a la Unió Europea el 12 de desembre

Es reuneix el Consell d’Afers Exteriors, el darrer cop sota la presidència espanyola

Els vint-i-set estats de la Unió Europea tornaran a tenir a sobre de la taula l’oficialitat del català, el basc i el gallec el proper dimarts 12 de desembre. Una nova trobada del Consell d’Afers Generals, que reuneix al ministres d’Afers Exteriors de la UE, inclourà la qüestió. Serà la darrera oportunitat que tindrà el govern espanyol de traslladar la proposta a la resta d’estats sota la seva presidència, que passarà a mans de Bèlgica a partir del gener de 2024. Segons fonts diplomàtiques, consultades per l’ACN, Espanya com a estat que té la presidència podrà sol·licitar una votació en funció de com es pronunciïn els estats membres al respecte.

A la darrera reunió celebrada el 15 de novembre, els ministres van dedicar només uns minuts a rebre la petició del govern espanyol, però no s’hi va prendre cap decisió i ni tan sols es va arribar a debatre. De fet, diversos països van traslladar el seu malestar abans de la reunió per com es va abordar el tema. Només un dia abans de la celebració de la trobada, el govern espanyola va fe arribar a la resta d’estats una “proposta adaptada” amb l’objectiu d’evitar que altres llengües s’emmirallessin en el cas català, gallec i basc per demanar l’oficialitat. Per les delegacions va ser impossible analitzar el document donat el poc temps. L’executiu espanyol, a més, no va incloure l’informe legal i de costos que alguns països havien sol·licitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia