Política

política

Felip VI fa un discurs suau sense cap punxa per a la interpretació

Defensa la unitat d’Espanya i la Constitució però també el reconeixement de les diferències

Rebutja la divisió i l’enfrontament, felicita Sánchez per l’elecció i no fa cap referència a l’amnistia ni a la justícia

En l’obertura solemne de la XV legislatura espanyola al Congrés dels Diputats, Felip VI ha fet un discurs protocol·lari, suau, sense cap punxa que es pogués interpretar com una presa de posició sobre l’amnistia, l’acord d’investidura del socialista Pedro Sánchez amb els independentistes o la relació entre l’executiu i l’alta judicatura espanyola. Ha felicitat al president electe i als membres del nou govern espanyol i, com sempre, ha defensat la Constitució com la major fita de la “història en comú” d’Espanya “des de fa segles” i ha recordat que les Corts són l’expressió de la “sobirania nacional del poble espanyol” i la Corona que ell representa, el símbol de la “unitat d’Espanya”.

Per la resta, les seves paraules no han desentonat amb el discurs previ de la presidenta del Congrés, la socialista Francina Armengol, que ha anat advertint als diputats i grups diversos que haurien de donar exemple de respecte a la legitimitat democràtica, de concòrdia, de reconeixement de l’altre i de diàleg, i no pas d’insults i crispació com els que s’escolten cada cop més per la campanya de deslegitimació que han emprès el PP i Vox contra el pacte d’investidura del PSOE i Sumar amb els independentistes de Junts, ERC i EH Bildu.

En absència a la cambra dels grups republicans d’ERC, EH Bildu i BNG, el rei d’Espanya ha reivindicat el vincle entre “la Corona i les Corts Generals” però també ha destacat que la Constitució estableix un “marc democràtic”, uns valors que no han d’estar “ancorats en el passat” i ha recordat als diputats i senadors que la seva responsabilitat és “la recerca de l’entesa i el reconeixement de les nostres diferències”. Després de concloure que “la pluralitat” forma part del “vincle comú com a nació”, Felip VI ha reivindicat la “integració de diferents opcions i projectes” en una “Espanya sòlida, unida, sense divisions ni enfrontaments”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.