Política

Egipte

Al-Sisi posa les urnes entre la repressió i Gaza

Amb més de 60.000 detinguts per motius polítics des de 2013, l’oposició desmantellada, una reforma constitucional que li permet mantenir-se al poder fins el 2030 i el món pendent de Gaza, el president d’Egipte, Abdelfatah al-Sisi, afronta entre diumenge i dimarts el que difícilment es pot qualificar d’eleccions per renovar el càrrec. Al-Sisi en sortirà victoriós, malgrat el descontentament popular creixent per la greu crisi econòmica que pateix el país africà. La inflació ronda el 40%, la lliura egípcia ha perdut més de la meitat del valor, ha proliferat un mercat canviari paral·lel i el deute exterior supera els 160.000 milions de dòlars. Tanmateix, la repressió assegura la presidència al militar, a falta d’una oposició política real que es presenti als comicis.

“Irònicament, la guerra a Gaza ha estat una benedicció per al règim del president Al-Sisi”, assegura a Efe l’analista egipci Magdi Abdelhadi, que apunta que el conflicte “ha desviat gairebé del tot l’atenció pública nacional i internacional de les eleccions presidencials, que tothom sap que seran una farsa”. El conflicte entre Israel i Hamas “ha augmentat el valor i el preu del paper geopolític d’Egipte”, hi afegeix Abdelhadi, que recorda que la Unió Europea considera Al-Sisi com un soci clau per aturar els fluxos migratoris cap a Europa, i ara encara més davant d’una eventual onada de refugiats palestins.

Per tot plegat, “no és probable que sentim cap crítica de la UE o de Washington sobre el pèssim historial del règim en matèria de drets humans o la brutal repressió contra la dissidència política”, remata Abdelhadi.

De fet, organitzacions de drets humans com Amnistia Internacional denuncien que les autoritats egípcies “han intensificat la repressió” contra opositors i dissidents les setmanes prèvies a la cita electoral. És el cas del processament judicial contra l’exdiputat Ahmed Tantawy, que s’ha retirat de la carrera electoral després de denunciar una campanya d’espionatge, assetjament i traves de les autoritats.

Al-Sisi governa Egipte des de fa una dècada, després d’un cop d’Estat el 2013 contra el govern islamista dels Germans Musulmans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia