Política

Milei compara la caiguda del mur de Berlín amb les eleccions argentines en ser investit president

L’ultradretà anuncia un ajustament fiscal i la fi de l’emissió monetària

En el seu discurs durant la cerimònia per ser investit president de l’Argentina, l’economista ultradretà Javier Milei ha comparat l’impacte que va tenir la caiguda del mur de Berlín amb les darreres eleccions al seu país, que l’han dut a la presidència. Milei ha jurat el càrrec “per Déu i per la pàtria sobre aquests sants Evangelis” com a nou president de l’Argentina al Congrés de la Nació, a Buenos Aires.

Durant la seva intervenció ha anunciat el seu pla econòmic que consistirà en un ajustament fiscal i la fi de l’emissió monetària, entre altres, per assegurar que “avui comença una nova era” per a Argentina. Davant de desenes de milers de ciutadans congregats, l’economista ha afegit que avui es dóna “per acabada una llarga i trista història de decadència i declivi”. Milei ha repassat tota l’herència deixada pel govern del peronista Alberto Fernández (2019-2023) per pintar una dura radiografia del país i justificar que haurà de prendre difícils decisions econòmiques.

El nou president abans ha rebut la banda i la vara presidencials de mans del mandatari sortint, Alberto Fernández. Després del jurament de Milei, ho ha fet la vicepresidenta electa, Victoria Villarruel, seguint el mateix protocol amb la seva predecessora a l’assemblea Legislativa, Cristina Fernández.

Flanquejant el faristol, hi ha estat assegut el rei espanyol Felip VI; els presidents de Xile, Gabriel Boric; el d’Uruguai, Luis Lacalle Pou; el de Paraguai, Santiago Peña; el d’Ucraïna, Volodimir Zelenski; i el primer ministre d’Hongria, Víktor Orbán, entre d’altres.

Precisament amb el líder ucraïnès Milei ha mantingut uns minuts de conversa abans de fondre’s en una abraçada d’agraïment pel viatge fins a l’Argentina.

Entre els convidats també hi han sigut presents els expresidents de l’Argentina Mauricio Macri (2015-2019) i del Brasil Jair Bolsonaro (2019-2023).

Javier Milei serà el president de l’Argentina pel període 2023-2027 després d’haver guanyat la segona volta electoral, celebrada el 19 de novembre, davant del candidat oficialista, el ministre d’Economia, Sergio Massa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.