Política

política

L’AN va espiar els mòbils de Fernàndez, Arrufat, Fachin i Canadell

El jutge de Tsunami Democràtic volia relacionar-los amb el “delicte de terrorisme en la modalitat de substàncies que causen greu dany”

El jutge considerava ideòleg l’exdiputat de la CUP perquè cinc anys abans havia qualificat el 9N de “tsunami democràtic”

Els telèfons mòbils dels exdiputats de la CUP, David Fernàndez i Quim Arrufat; el germà de l’empresari amic de Puigdemont, Joan Matamala; l’exdiputat de Podem, Albano Dante Fachín; i l’expresident de la Cambra, Joan Canadell, van ser espiats per ordre del jutge de l’Audiència Nacional (AN) Manuel García Castellón, per mitjà d’un programari espia remot i telemàtic.

En el sumari del cas Tsunami Democràtic que el jutge investiga per terrorisme i al que ha tingut accés EFE s’apunta que García Castellón va autoritzar la intervenció del mòbil de David Fernàndez entre el gener i el març del 2020 si bé la Guàrdia Civil no va aconseguir accedir-hi “per qüestions tècniques informàtiques”. El mateix els va passar amb Joan Matamala, germà de l’empresari amic de Puigdemont, Josep Maria Matamala. El gener del mateix any l’AN va autoritzar intervenir-li el telèfon però la Guàrdia Civil tampoc no se’n va sortir al maig “per qüestions tècniques”.

Però uns mesos abans, el desembre del 2019, el jutjat ha havia autoritzat en una altra interlocutòria la intervenció “de les comunicacions telefòniques” de vuit persones, inclòs David Fernàndez, entre les que hi havia l’exdiputat de la CUP, Quim Arrufat, i l’exdirigent de Podem i exdiputat Albano Dante Fachín. El sumari recull que el jutge volia descobrir “fets i circumstàncies que poguessin relacionar-se directament amb la suposada comissió del delicte de terrorisme en la modalitat de substàncies que causen greu dany, objecte del present procediment”. Cal recordar que García Castellón va empresonar als CDRs als que ara se’ls jutjarà per terrorisme en una operació que no té res a veure amb Tsunami Democràtic. Per altra banda, el jutge investiga també per terrorisme les accions de protesta civil contra la sentència impulsades per Tsunami Democràtic de les que fa responsables a l’expresident Carles Puigdemont i la secretària general d’ERC, Marta Rovira, entre d’altres.

Encara que Fernàndez no està imputat en el cas, la interlocutòria de García Castellón li atorgava junt amb Arrufat “un paper de només dinamitzador sinó també d’ideòleg” tot basant-se en un informe policial que recordava que David Fernàndez, cinc anys abans, el 2014 va referir-se en un acte públic a la consulta popular del 9-N com un “tsunami democràtic contra un Estat demofòbic”. En aquell moment, el jutge va considerar en la seva resolució que Fernàndez i Arrufat feien de “comunicadors dels missatges del Tsunami, participant activament no només en la difusió, sinó també en les pròpies accions”.

El maig del 2020, l’AN també va autoritzar intervenir durant un mes el telèfon del llavors president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell, perquè la Guàrdia Civil va ressaltar el seu paper en la suposada creació d’estructures paral·leles per finançar instruments per al procés independentista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries